10 trucuri esenţiale în fotografii, dezvăluite de un fotograf profesionist

În era social media, cu toţii ne dorim să avem fotografii cât mai reuşite atât cu noi, cât şi cu familia şi prietenii. Ne dorim poate să surprindem o privelişte incredibilă exact la momentul potrivit cu smartphone-ul sau cu o cameră foto profesională ori vrem să realizăm un selfie cât mai atrăgător şi interesant. Alina Dobrovolschi este fotograf profesionist, a absolvit o şcoală de fotografie, şi totodată se declară pasionată de fotografiile realizate şi cu telefonul smart, deoarece poate scoate aparatul imediat din buznar şi captura exact acea viziune care i-a atras atenţia, din unghiul potrivit, în doar câteva secunde. Am invitat-o ca  Special Guest să ne dezvăluie mai multe trucuri esenţiale în fotografii, astfel încât oricare dintre noi să poată obţine rezultate spectaculoase.

 

1. Ce trebuie să ştii despre luminozitate

Este foarte important momentul zilei în cazul în care optăm pentru o fotografie outdoor (n.a.: afară) deoarece tocmai asta înseamnă FOTOGRAFIE – scriere cu lumină. Lumina din timpul zilei trebuie să nu fie foarte puternică pentru că riscăm să obţinem o imagine supraexpusă. În acest caz sunt necesare câteva setări ale aparalui foto, iar dacă dorim să facem o fotografie cu telefonul, mai închidem din luminozitate. Cât despre o fotografie făcută seara, este necesar să găsim o sursă de lumină care să ne pună în valoare subiectul.

2. Arta de a face un selfie

Uh… selfie! Ceea ce este esenţial în acest caz este punctul de staţie, adică unghiul din care facem poza. Acesta e necesar să fie la nivelul ochilor. Nu mai jos, nu mai sus! În cazul unui selfie realizat de sus, riscăm să ne iasă un cap foarte mare şi un corp disproporţionat. Focusul trebuie să fie PE OCHI, nicidecum pe nas, barbă, buze, păr etc.. Sclipirea din ochi face 90 la sută din fotografie şi asta nu este valabil doar în cazul selfie-ului. Lumina este important să o avem în faţa noastră. Dacă o vom avea în spate, subiectul va fi negru, iar dacă lumina bate din lateral riscăm să avem umbre pe faţă.

3. Filtre recomandate pentru fotografiile de Instagram

Recomandările mele sunt: creează contrast, deoarece într-o fotografie culorile sunt foarte importante; ele pot fi îmbinate astfel încât să creeze fluiditate, să nu deranjeze privitorul şi să nu dea senzaţia de prea mult. Eu folosesc cel mai mult Snapseed, iar câteodată când am chef să ies din propriul tipar optez pentru Afterlight şi VSCO.

4. Fotografii alb-negru

Eu sunt PRO B&W, dar evident că depinde de foarte multe lucruri. Dacă am un cadru viu colorat, prefer să-l păstrez colorat şi deci să nu optez pentru black & white. De asemenea, nicio fotografie alb-negru nu va putea concura cu una în care avem o floare cu un colorit superb, cerul la apus, un fluture cu aripi colorate. Fotografia alb-negru în viziunea mea reprezintă putere, forţă, tristeţe, tragic – caracteristici care pot fi expuse cel mai bine prin alb-negru puternic grafic.

 

5. Fotografia de produs (cafea, specialităţi culinare etc.)

Aici te referi la fotografia de produs sau poate pur şi simplu la fotografiile pe care le facem când mergem la un restaurant. Ei bine, sunt două ramuri diferite. În ceea ce priveşte fotografia de produs, este o discuţie destul de complexă şi sunt multe de discutat. În mare îţi pot spune că este nevoie de multă lumină, astfel încât produsul să fie pus în valoare, iar rezoluţia fotografiei să fie una mare, ca atunci când mărim să fie observat în detaliu şi de cele mai multe ori este bine ca background-ul să fie alb. Cât despre fotografiile pe care le facem în restaurant sau cafenele, NU EXISTA REGULI! )) Asta depinde de viziunea fiecăruia. Evindent, dacă ar fi să vorbim în baza regulilor, ar trebui să o luăm de la capăt cu unghiri, lumină, regula treimii etc.. Dar să fim serioşi, când cineva doreşte să-şi pozeze burger-ul, îl va poza rapid astfel încât să se şi poată bucura de el.

6. Fotografii la răsărit, la apus şi privelişti incredibile

Dacă vedem un apus de soare care ne taie respiraţia şi vrem să imortalizăm momentul, punem focusul pe soare, micşorăm uşor luminozitatea şi astfel vom realiza o fotografie wow. La fotografia de peisaj, în general, este foarte bine să ştim că în cazul în care o vom realiza cu ajutorul unui aparat de fotografiat, vom avea nevoie de filter. De asemenea, unghiul este important, avem nevoie de elemente care să ne definească fotografia, cum ar fi un copac sau alte elemente care să completeze cadrul.

7. Fotografia de tip street style

“După cum spuneam mai sus, fiind o împătimită a fotografiilor realizate cu telefonul, merg pe ideea că trebuie să fotografiezi ceea ce place ochiului, ceea ce te face pe tine să rămâi uimit. Nu trebuie neapărat să ai o camera foto pentru a face o fotografie de stradă. Trebuie doar să ai puţină imaginaţie. Nu de puţine ori poate ni s-a întâmplat să trecem pe lângă o statuie, o fântână, un monument fără să-l observam. Însă, este nevoie de o secundă, o rază de soare care să pice altfel pe subiectul respectiv, astfel încât să-i creeze o altă “înfăţisare”. Şi acela este momentul în care tu faci fotografia de stradă.”

8. Fotografia de grup

Este o provocare în cele mai multe cazuri. De obicei când facem o fotografie de grup se încearcă aşezarea celor înalţi în spate şi a celor mai micuţi de înălţime în faţă. Clasic. Dacă suntem la un eveniment unde una sau doua persoane sunt importante (ex: nuntă), pe ei îi aşezăm în centrul grupului şi vor fi focusul. De asemenea, pentru a evita situaţiile în care cei de pe margine să fie bluraţi avem nevoie de o sursă de lumină în plus, cum ar fi blitz-ul. Altceva important în cazul grupurilor este clipitul. Da, clipitul. De cele mai multe ori se întâmplă ca într-o fotografie de grup să fie câte o persoană care clipeşte exact în momentul click-ului. De aceea, eu folosesc metoda 1,2, 3… :)) şi la 3 toată lumea deschide ochii. Asta se întâmplă mai ales când le bate soarele fix în faţă.

9. Avantajul de a avea o cameră foto

Aparatul de fotografiat este mai bun pentru că va avea întotdeauna o autonomie mai bună decât a telefonului, astfel încât dacă îţi propui să faci câteva sute de fotografii într-o singură zi din concediu, aparatul te va salva, comparativ cu bateria telefonului. Iar setările camerei foto chiar dacă pot părea o bătaie de cap în plus, ele vor face diferenţa. Triunghiul ISO, diafragma, timpul de expunere îşi vor pune amprenta pe o fotografie, clară, luminată şi la o rezoluţie bună.

10. Tendinţe în fotografie

Am observat că fotografiile făcute cu drone sunt din ce în ce mai populare şi într-adevăr cele artistice făcute cu telefonul.

 

Ce reprezintă pentru tine o fotografie uimitoare?

O fotografie impresionantă din punctul meu de vedere este aceea care surprinde un moment foarte emoţionant. Recunosc faptul că de câte ori privesc fotografii realizate în momentul naşterii unui copil lăcrimez. Pentru mine, momentul naşterii este speechless, iar acei fotografi care reuşesc să surprindă grimasele mamei, zâmbetul tatălui şi lacrimile… sunt extraordinari.

Cum vezi viitorul în fotografie?

Viitorul în fotografie… o provocare! 🙂

 

 

Credit foto: Alina Dobrovolschi, Pixabay

More from Corina Stoicescu

Inspiration Challenge: 10 artişti şi 10 poveşti parfumate

AVON Inspiration Challenge m-a încântat şi m-a dus cu gândul la vizitele...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.