11 ianuarie, ziua de naştere a primului fotograf din România

Carol Popp de Szathmáry este numele pionierului fotografiei din România şi primul fotoreporter de război din lume. S-a născut în data de 11 ianuarie 1812, la Cluj şi deşi avea cetăţenie austriacă, a decis să lucreze în România.

carol szathmari punctum.ro
Carol Popp de Szathmary (1812 – 1887)

Carol Popp de Szathmari a urmat cursurile Colegiului Reformat din Cluj şi l-a avut profesor de desen pe Samuel Nagy, apoi a fost ucenicul lui Franz Neuhauser, un pictor vienez stabilit în Sibiu, considerat la acea vreme cel mai bun pictor din Transilvania. În atelierul acestuia, Carol Szathmari a studiat portretistica, având ca modele burghezi şi moşieri din împrejurimi. După ce a călătorit în Europa, timp de aproape zece ani, Szathmari s-a stabilit în Bucuresti, în 1843. Și-a deschis primul său atelier foto, dar care a ars însă, patru ani mai târziu, în cel mai devastator incendiu care a avut loc în Bucureşti. Nu s-a descurajat şi a deschis un al doilea studio, pe un teren de la Podul Mogoşoaiei (actuala Calea Victoriei). În această locaţie avea vitrine şi draperii care îl ajutau să regleze lumina naturală care pătrundea în interior.

Album_Suvenir_din_Resbelul_1877-1878__Razboiul de Independenta

Primul fotograf de război din lume

Szathmari a fost şi primul fotograf de război din lume şi a surprins în imagini atât Războiul Crimeii (1853-1856), cât şi Războiul de Independenţă (1877-1878). Cu toate că atunci când a început Războiul de Independenţă Szathmari avea vârsta de 65 de ani, el a plecat pe front şi a însoţit cartierul general al domnitorului Carol I. A fotografiat marşurile armatei, scene de luptă şi efecte ale bombardamentelor otomane, iar imaginile au fost apoi trimise la mai multe publicaţii româneşti şi occidentale.

Razboiul de Independenta 1877-1878___
Razboiul de Independenta 1877-1878

Nu în ultimul rând, Carol Szathmari a făcut în jurul anului 1860 o serie de peisaje cu natură, din ţară, şi alte imagini cu hanuri, biserici, poduri, gări sau diferite cartiere din Bucureşti. El a fost primul care a realizat imagini panoramice şi a căutat unghiuri care să îi permită o vedere de ansamblu.

Szathmari a fost un artist complet şi complex, pictor, cartograf, fotograf, heraldist, litograf şi a lăsat o operă diversă, extrem de valoroasă.

cc1866Credit foto: Punctum.ro

More from Corina Stoicescu

Iris Apfel, divă a modei la peste 90 de ani!

IRIS APFEL este o femeie incredibilă, devenită fashion icon probabil când se...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.