Are tot felul de trucuri magice. Îți poate spune numele unor persoane pe care doar tu le cunoști, desenează pe hârtie ce altul gândește, deși vede persoana doar câteva secunde. Îndoaie linguri aproape fără să le atingă sau îți spune câți bani ai în portofel. Testul cu portofelul l-am probat personal! Și magiile nu se opresc aici. Te face să simți gust dulce sau amar cu puterea minții, să percepi miros de parfum dintr-o floare de hârtie sau poate să ridice în aer, alături de oameni aleși aleatoriu din public, o persoană așezată pe scaun, folosindu-și fiecare doar câteva degete. Fascinant este să vezi cu ochii tăi!
Fiind mentalist, spectacolele lui Israel Buium implică mult mintea oamenilor. Iar ceea ce face stârnește de fiecare dată zâmbete, uimire și chiar mai multă curiozitate. De aceea, am vrut să aflu mai mult despre cum jonglează cu mintea umană, dar și efectul pe care îl are această profesie asupra propriei sale vieți.
Înțeleg că îți place să te joci cu mintea oamenilor?
Bineînțeles! (râde) Însă nu pot spune că fac asta tot timpul. Doar în spectacolele mele sau când îmi cere lumea acest lucru. Pentru că de obicei oamenii îmi spun ”Nu te cred. Arată-mi!”. Și asta fac. Sau alteori le dezvălui diverse metode pe care să le aplice pentru a-și îmbunătăți viața.
Citești foarte bine figurile umane?
Da.
Deci ai putea fi și detectiv!
Aș putea, dar nu… nu cred că mi-ar plăcea să fac asta. (râde)
S-a întâmplat să fii solicitat pentru a citi figurile oamenilor?
Da, tot timpul mi se cere acest lucru. Și pe stradă mă recunosc mulți oameni și unii dintre ei mă întreabă din curiozitate. Inclusiv în România mă recunoaște lumea pentru că am stat deja două luni aici. Este a treia oară când vin și cea mai lungă perioadă pe care am petrecut-o pe pământ românesc.
Ți-ar plăcea să locuiești în România?
Să locuiesc nu este chiar cuvântul potrivit deoarece eu călătoresc permanent. Am spectacole în Statele Unite (la New York, Las Vegas), în Marea Britanie (la Londra), în Franța (la Paris) etc.. Însă întotdeauna am simțit, în sufletul meu, că România și Israel înseamnă acasă.
Spectacolele tale sunt acum în limba engleză. Este posibil să fie concepute și în limba română?
Da, exact asta îmi doresc. În scurt timp, în luna septembrie, mă voi reîntoarce în România pentru o perioadă de două, trei luni. Atunci voi începe școala și voi învăța limba română. Să știi că înțeleg, dar încă nu foarte bine pentru că nu am locuit niciodată aici.
La ce se gândește un mentalist la prima oră a dimineții?
Îți pot spune că nimeni nu poate sta de vorbă cu mine minimum o oră după ce mă trezesc, pentru că îmi pun ordine în gânduri. Bineînțeles că mă spăl pe dinți, îmi beau cafeaua, ca orice om obișnuit, însă până să plec de acasă am nevoie de un timp pentru mine. Să fie cumva un ”perete” între mine și restul lumii, astfel încât să-mi găsesc echilibrul.
Faptul că poți citi fețele oamenilor îți influențează și viața personală, de cuplu?
Da. Când cineva mă minte știu în peste 90% din cazuri. În relațiile mele personale sau când am de-a face cu oameni în întâlniri de afaceri. Uneori îi las să mă mintă. Nu intervin până la final, iar atunci le demonstrez cine minte și cum îmi transmit ei acest lucru. (n.a.: Conform Europoligraf Center, singurul laborator de expertiză autorizat din România, pentru investigații cu detectorul de minciuni, veridicitatea metodei este de 96-98%, fapt confirmat chiar de Pentagon).
Dar în relația de cuplu, dacă ești îndrăgostit, ești mai permisiv?
Mă străduiesc să nu mă îndrăgostesc. (râde) Acum sunt singur pentru că nu e ușor ca cineva să fie într-o relație cu mine. Călătoresc tot timpul și întâlnesc foarte mulți oameni. Dar dacă voi cunoaște o domnișoară/doamnă care să îmi placă foarte mult și sper să se și întâmple curând, ea trebuie să știe de la bun început că spectacolele mă țin destul de ocupat.
De cât timp ai nevoie ca să îți revii după un spectacol de mentalism?
După un show de o oră am nevoie de două zile în care să mă relaxez și să-mi recapăt energia. Doar stau acasă sau la hotel fără să fac nimic.
Despre ce vorbesc mai mulți mentaliști când se întâlnesc la aceeași masă?
Oh… (râde) Vorbesc despre spectacole și despre ce le-a plăcut oamenilor cu adevărat. Pentru că în fiecare țară publicul este diferit. În România oamenii sunt atenți la detalii și la felul în care arată. Am observat că și mulți bărbați își fac manichiura, au tunsori foarte aranjate. Mă crezi dacă îți spun că în urmă cu o săptămână a fost prima dată în viața mea când mi-am făcut manichiura la un salon? In Israel obiceiul acesta nu este tocmai des întâlnit. La New York, de exemplu, în general oamenii bogați fac asta, la Paris doar în unele cazuri, dar în București am văzut mulți bărbați foarte atenți cu felul în care arată.
Am înțeles că poți ghici câți bani are o persoană în portofel. Cum reușești?
Este ușor. Dacă știi exact suma îți pot spune chiar acum. Tu îmi transmiți informația, văd în ochii tăi. E ca și cum ai proiecta o imagine.
Bineînțeles că l-am întrebat câți bani am în portofel. Știam suma, 124 lei. Israel mi-a spus să mă uit fix în ochii lui. M-am conformat. Apoi a scris pe o bucată de hârtie și mi-a arătat: 12…1-5. Așadar a început corect, dar ce era cu 1-5? Când mi-am verificat din nou portofelul (care era într-o altă încăpere, în geanta mea pe care Israel nu o văzuse nicio clipă) am realizat că mai aveam și niște monede de care uitasem. Monede de 1 și 5. Nu știu cum a făcut Israel trucul ăsta, dar m-am distrat. Asta, cu siguranță!
Israel Buium este jumătate român, jumătate israelian. Familia lui a plecat la Tel Aviv în 1964, înainte ca el să se nască. A învățat de mic harul magiei de la tatăl lui și la vârsta de 15 ani deja putea susține singur un show și chiar putea crea numere noi. Până acum, la vârsta de 44 de ani, a scris trei cărți în limba ebraică despre cum să faci magie și a învățat cum să se joace cu mintea umană, pentru că pe ea se bazează toate spectacolele lui.

La spectacolul susținut de Israel Buium la restaurantul Royal Steak, București, în data de 16 iulie. Partener eveniment Replica vedetelor Events.
Credit foto: Israel Buium Facebook, Raphael Ben Dor, Corina Stoicescu