Conceptul fitness adus din Statele Unite ale Americii, FitCurves, este un program complex, care îmbină exercițiile cardio cu cele de forță și de stretching. Aparatele folosite au un sistem hidraulic care se adaptează la nivelul de forță al fiecărei persoane și oferă astfel antrenamentul personalizat. Femeile pot să slăbească, să își tonifieze musculatura, să își îmbunătățească rezistența fizică. Și, important de reținut, programul este benefic inclusiv în recuperarea medicală.
Un circuit dureză doar 8 minute
”Circuitul constă în sesiuni de 30 de secunde pe aparat și 30 de secunde pe spațiul intermediar (pe pătrățel), unde facem mișcări cardio și exerciții pentru grupele musculare mici. Pe aparate sunt lucrate grupele mari. Sunt 8 aparate și 8 pătrățele, iar durata unui circuit este de 8 minute. Apoi verificăm pulsul fiecărei persoane, iar dacă cumva este ridicat, atunci celor în cauză li se vor da exerciții mai ușoare. Important este ca efortul să fie la 80 %, nu la 100% pentru un bun randament, fără epuizare.” explică Andreea Ciobanu, instructor de fitness la FitCurves Vitan (str. Foișorului, nr 107).

Antrenamentul e permis și celor cu probleme la coloană
“Se îmbină exercițiile cardio cu cele de stretching. Te poti tonifia sau slăbi și poti face acest circuit chiar și atunci când ai probleme la coloană, iar asta pentru că se lucrează cu greutatea corporală, personalizat” spune Ana Anghel (foto), owner FitCurves.

Program de recuperare medicală
Universitatea Baylor din Texas conduce in mod constant cercetări pentru a analiza metoda FitCurves, prin teste științifice. De asemenea, unul dintre primele trei spitale de boli cardiovasculare din America, Cleveland Clinic din Florida, a adoptat metoda de antrenament pentru pacienții săi, în recuperarea medicală (kinetoterapie).
Exercițiu acasă: cu spatele drept, genunchii la piept
Persoanelor care au problemele cu spatele (scolioză, de exemplu) și pot face exerciții doar de acasă li se recomandă un set de exerciții la sol, pe o suprafață tare. Cu spatele drept, brațele în prelungirea corpului, se ridică câte un genunchi spre piept, pe rând, apoi cu ambele picioare. La început cu 10 repetări, apoi se urcă pe parcurs până la 20. Exercițiile acestea sunt recomandate de 3 ori pe zi, măcar timp de lună. Tocmai pentru a întări musculatura spatelui.