Piața produselor cosmetice este tot mai aglomerată și acesta este unul din motivele care face ca alegerea noastră să fie mai dificilă. Un produs BIO reprezintă o opțiune foarte bună, însă este important să știm cum să recunoaștem ce este, cu adevărat, de calitate.
Diana Marandiuc, trainer Naturys România, ne oferă sfaturi care ne pot ajuta să facem o alegere corectă. În primul rând, produsele cometice BIO trebuie să fie certificate de un organism autorizat care își desfășoară activitatea în conformitate cu normele europene. Câteva din aceste organisme sunt ICEA din Italia, Soil Association din Marea Britanie sau Ecocert din Franța.
Sigla “certificat organic” trebuie să fie trecută pe ambalajul produsului cosmetic, urmat de logo-ul organismului certificator. Acest lucru înseamnă ca toate ingredientele din componența produsului cosmetic au fost verificate și recunoscute de către organismul abilitat.
Valabilitatea nu depășește 6 luni
Un produs BIO are, de obicei, un termen de valabilitate de maximum 6 luni. Aceste produse sunt conservate cu ajutorul unor ingrediente de origine vegetală şi din acest motiv condiţiile de păstrare şi de utilizare ar trebui respectate cu rigurozitate.
Un produs cosmetic BIO certificat va avea întotdeauna mențiunile: fără coloranți, fără parfumuri de sinteză, fără parabeni, fără silicon, fără parafină, fără OMG (organisme modificate genetic) și nu este testat pe animale. De asemenea, fără PEG (Polietilenglicol) sau PPG (polimer Polipropilenglicol).
PEG este compus provenit din industria petro-chimică, utilizat masiv în industria cosmetică. Este o substanță chimică folosită ca agent de îngroșare, emolient și solvent, ce poate conține compuși foarte periculoși pentru sănătate, inclusiv 1,4 Dioxan – cunoscut cancerigen interzis în mai multe țări. Pe recipientele cosmeticelor, PEG apare de multe ori însoțit de un număr, cum ar fi PEG-6 sau PEG-150. PPG este prelucrat cu un alcool Stearil Eter, prezent în cosmetice, ca și agent de curățare. Este de origine petrochimică, toxic, iritant și poate crea dermatită alergică de contact.
Parfumul discret este dat de uleiurile esențiale
De asemenea, un produs BIO trebuie să aibă un miros agreabil. În cazul produselor BIO nu se folosesc parfumuri sintetice. Parfumul discret este dat de uleiurile esențiale care sunt prezente în aceste produse cosmetice pentru beneficiile pe care le au asupra pielii.
Atenție la ambalajul unui produs organic
În cazul unui produs organic, ambalajul produsului este necesar să indice: utilizarea resurselor regenerabile, folosirea metodelor naturale ale mediului pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor, lipsa iradierilor sau a organismelor modificate genetic, lipsa utilizării substanțelor chimice artificiale (mai exact fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari, hormoni de creștere) și absența tratării chimice a solului.
Certificarea BIO în România
”În țara noastră nu există un organism care certifică produsele cosmetice BIO Ecologice, deoarece în România nu există arii ecologice unde s-ar putea crește culturi ecologige din care să se extragă un principiu activ bio.”, spune Diana Marandiuc.
În schimb, pentru certificarea alimentelor ecologice, există reprezentanțe în România ale organismelor de certificare din străinătate, numite organisme de inspecție și certificare. Se regăsesc aici.
”Organizația ICEA certifică produsele cosmetice BIO prin intermediul reprezentanțelor pe care le are în lume, dar în țara noastră nu este relevantă această activitate deoarece lipsesc arii agricole ecologice.”, mai explică trainerul Naturys România.