Îți voi dezvălui o poveste despre pâine cu suflet de mamă. Centrul Parteneriat pentru Egalitate CPE a lansat brutăria MamaPan, o întreprindere socială născută din nevoia de a oferi sprijin mamelor singure și femeilor cu mai mult de doi copii, dar și din dorința de a crea un produs natural, sănătos și autentic.
Mamele-brutărese pregatesc și coc în fiecare zi 8 sortimente de pâine, cu făină albă, intermediară sau 100% integrală, cu făină de secară, cu semințe, cu usturoi sau ceapă, dar și plăcinte cu dovleac, cu mere, cu varză murată, fursecuri cu unt, sărățele și cozonac cu nucă și fructe. Ummm, delicios!
O șansă în plus pentru mamele care găsesc greu un serviciu
„Multe dintre femeile care își cresc singure copiii sau care au trei sau mai mulți copii au situații dificile, găsesc cu mare greutate un loc de muncă sau un mediu de lucru permisiv și susținător în ceea ce privește nevoile lor legate de viața de familie. Am pornit în acest proiect în primul rând de la nevoia de a oferi sprijin în mod direct acestor femei. Apoi, am vrut să creăm un produs natural, viu și să dezvoltăm o afacere sustenabilă. Am construit, cu ajutorul femeilor aflate în situații de dificultate economică și socială, un produs sănătos, pe care îl putem oferi în mod responsabil comunității”, a spus Irina Sorescu, Președinte Executiv al CPE (Centrul Parteneriat pentru Egalitate).
Pâinea cu maia are indice glicemic redus și gluten puțin
Recunoscută pentru proprietățile nutritive aduse de grâul integral, pâinea cu maia are indice glicemic redus și gust foarte bun. Prepararea durează mai mult decât în cazul unei pâini industriale, aproximativ 18 ore, din care cea mai mare durată este dedicată producerii prefermentului (maiaua) – 12 ore. Pe parcursul acestui proces migălos de preparare, o parte din glutenul din aluat este înlăturat. Prin urmare, pâinea cu maia poate fi bine digerată chiar şi de către persoanele cu sensibilitate la această proteină vegetală. Pâinea MamaPan se poate păstra şi consuma pentru un timp mai îndelungat decât cea obișnuită, fiind, de asemenea, foarte hrănitoare și sățioasă.
8 mame ”bucătăresc” cu migală
Proiectul MamaPan este finanțat din fonduri europene, având un buget de aproximativ 185.000 Euro. În prezent, la brutarie sunt angajate 8 femei care își cresc singure copiii sau care au 3 copii minori în întreținere. Însă dezvoltarea afacerii continuă şi se dorește creșterea numărului de angajate în viitorul apropiat.
Produsele MamaPan pot fi comandate online (www.mamapan.ro), iar transportul este gratuit pentru o comanda minimă de 50 de lei, sau pot fi cumpărate din magazinele partenere (Ki-Life, BăcăniaVeche, Legume de Țară, PrăvăliaMică, Moara cu pietre, Băcănia cu suflet Donia, Micii producători). Prețul unei pâini de 600 de grame este între 10 și 12 lei. De asemenea, prin intermediul brutăriei se pot dona produse delicioase și unor familii, organizații sau centre care ar putea avea nevoie de ele. Mai ales că sărbătorile de iarnă se apropie!

Andrei Roșu se numără printre cei care apreciază pâinea pregătită de mame si a fost prezent la evenimentul găzduit de Chef Parade
Credit foto: PR