Miss ANCA BUCUR, spre al treilea titlu Fitness Univers

Pe Anca am cunoscut-o în urmă cu vreo doi ani şi mi-a plăcut din prima clipă. Transmite o energie pozitivă extraordinară şi zâmbeşte mult. Când am aflat însă că era deţinătoare a titlului Miss Fitness Univers şi prea puţină lume ştia de performanţa ei remarcabilă, am fost mâhnită. Chiar merita mai multă atenţie! Din fericire, acum lucrurile stau cu totul altfel şi imaginea campioanei este tot mai des asociată cu viaţa sănătoasă. Am rugat-o să ne spună câteva trucuri despre mişcare şi alimentaţie, benefice fiecăruia dintre noi, şi am vorbit despre pregătirea pentru Triatlonul Herbalife Buftea şi Miss Fitness Universe Professional Division 2014. Nu în ultimul rând, am aflat ce se petrece în sufletul ei în momentele care contează cu adevărat.

(Între timp, Anca s-a clasat din nou pe podium, ea câştigând locul al doilea în finala competiţiei ”Miss Fitness Universe”, desfăşurată în Florida. A obţinut nota cea mai bună la exerciţiul de fitness, iar coregrafia a lucrat-o singură. Ea a întruchipat-o pe Xena, prinţesa războinică, iar costumul a fost făcut de renumitul designer Cătălin Botezatu. Ambiţioasa sportivă, în vârstă de 27 de ani, vrea ca în această toamnă să participe la un alt concurs, în Las Vegas.)

Anca Bucur 1

Spune-ne cele mai importante lucruri de care trebuie să ţinem seama pentru a fi în formă în această vară?

Este nevoie de o alimentaţie bună. Să mâncăm ce e proaspăt, fructe şi legume de sezon (roşii, ceapă, salate), care ne aduc atâta energie, fibre şi antioxidanţi de care are nevoie corpul. Şi mişcarea, cât de puţin, în funcţie de timp, este important să o includem în programul nostru singuri sau cu partenerul.

Presupunând că partenerul e sedentar, cum l-am putea convinge să-şi schimbe viziunea asupra vieţii?

Nu este o regulă. (râde) Dacă ţine la tine şi îţi respectă dorinţele şi iniţiativa atunci nu va avea nimic împotrivă şi poate se va alătura şi el. Sunt mai multe tipuri de exerciţii care se pot face în cuplu. Aleargă amândoi pe bandă sau afară în zilele cu vreme frumoasă. De asemenea, se pot face exerciţii cu schimbul, mersul la înot este şi el foarte plăcut când sunt cel puţin două persoane ori o plimbare plăcută în parc. Depinde doar de celălalt să nu fie contra. Dacă unul dintre parteneri se menţine pe această linie sportivă, în timp poate îl determină şi pe celălalt să încerce.

Cât timp aloci antrenamentelor în fiecare zi?

Ajung undeva la şase ore pe zi, având în vedere că mă pregătesc pentru Triatlonul Herbalife, care va avea loc pe 14 iunie, la Buftea, am şi clase unde predau (la World Class România) şi, bineînţeles, concursul Miss Fitness Universe Professional Division 2014. Voi fi la Miami din 23 iunie şi voi sta acolo o jumătate de lună. În prima săptămână voi fi cu gândurile şi emoţiile pentru competiţie, iar după aceea îmi voi aloca câteva zile pentru relaxare.

Anca Bucur Florida 2014

Ţi-e teamă de concurenţă?

La fitness nu e ca la alergare, cine ajunge primul acela câştigă. Trebuie să fii creativ, să redai exerciţiul la o intensitate maximă, să fii plină de energie, să arăţi foarte bine, costumul contează şi el. Trebuie să fii în forma maximă, ca întregul pachet să fie foarte bun. Şi mai este o a treia probă, de interviu, în care trebuie să vorbeşti frumos şi să ai răspunsuri interesante. Miss Fitness Univers este un concurs complex de fitness şi frumuseţe.

Cât contează odihna?

Foarte mult. Şi nu numai pentru mine, pentru oricine. Depinde de fiecare cum reuşeşte să îşi organizeze timpul, dar chiar recomand o mai mare atenţie asupra orelor de somn.

Din cauza timpului limitat, există tendinţa multor persoane de a zăbovi la sală peste programul obişnuit atunci când prind o zi mai liberă. Cum vezi această situaţie?

S-ar putea ca două ore să nu aducă beneficiile unei singure ore. Trebuie dozat efortul. E foarte posibil să nu poţi lucra la intensitate maximă tot intervalul de timp petrecut la mişcare şi atunci nu are sens să stai două ore. Nu contează timpul, ci calitatea efortului.

Există o controversă asupra consumului de carne, unii o recomandă, alţii nu. De care parte eşti?

Consider că este benefic consumul moderat. Carnea nu trebuie să fie mâncată în exces, dar nici eliminată. Aşa s-a trăit de când e lumea, iar eu sunt de părere că din toate este bine să se mănânce câte puţin, încât să existe o balanţă.

Anca impreuna cu sotul ei Dragos Ionescu
Anca impreuna cu sotul ei Dragos Ionescu

Care ar fi slăbiciunea ta?

Se spune că dacă ceva nu-ţi merge nu o spune, pentru că atunci pui accent pe acest lucru. Probabil slăbiciunea mea ar fi că sunt foarte sensibilă. Deşi sunt foarte sigură pe mine, în multe cazuri se întâmplă să mă copleşească emoţiile şi să îmi dea lacrimile. Sunt un om sensibil şi pun suflet în ceea ce fac, iar atunci când întâlnesc un om care nu este implicat în ceea ce face mă afectează. Dar lucrez la asta, meseria mea nu-mi permite să îmi arăt emoţiile şi aşa m-am şi antrenat. Niciodată nu îmi exprim emoţiile nici pe pagina de socializare pentru că nu trebuie să divulgi oamenilor starea ta de slăbiciune, ci să îţi iei energia pozitivă, să o dozezi şi, dacă se poate, s-o transmiţi.

Ai câştigat titlul Miss Fitness Univers de două ori. Este cea mai importantă competiţie modială de fitness?

Este cea mai importantă competiţie în care se promovează musculatura naturală. Iar eu în această categorie mă încadrez şi aici îmi doresc să fiu. Mai sunt concursuri mari cum este Olympia, în care sunt acceptate unele substanţe şi unde este vizibil şi cu ochiul liber acest lucru.

Îţi doreşti să participi în fiecare an?

Da. Cât îmi va permite corpul şi mă voi simţi pregătită voi merge an de an. Ceea ce inspiră competiţia Miss Fitness Univers este ca oamenii să facă mişcare, să fie frumoşi şi să se simtă bine în pielea lor. Este o performanţă şi în acelaşi timp promovez un stil de viaţă sănătos.

Pentru că eşti deja dublă câştigătoare, americanii n-au pus ochii pe tine?

Nu sunt genul de om care vrea să plece din ţară. Nu ştiu dacă o să se întâmple vreodată, dar nu mi-am propus asta. Altfel aş fi putut rămâne după primul concurs acolo şi, cu siguranţă, găseam ceva de făcut. Particip la aceste competiţii peste ocean doar pentru mine. Şi până să obţin sponsorizări, ca din partea celor de la Herbalife, mi-am acoperit singură cheltuielile (n.r. – transport, cazare, înscriere, costume, nutriţie, care duc la câteva mii de dolari). Acum ei mă sprijină în atingerea obiectivelor şi le mulţumesc pe această cale.

Anca, să ai mult succes!  

Miss Fitness Univers Herbalife

Credit foto: Herbalife, arhiva personală.

More from Corina Stoicescu

Mihaela Rădulescu şi antrenamentul pentru una dintre marile provocări ale vieţii ei

Alături de Toma Coconea, de Andrei Roşu, dar şi de alte milioane...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.