Centre de zi pentru copii și tineri defavorizați în Dolj, Hunedoara şi Botoşani

Crucea Roșie Română inaugurează primele două centre comunitare de zi pentru copii și tineri defavorizați în județele Dolj şi Hunedoara. Cel de-al treilea va fi inaugurat la Botoșani până la sfârșitul lunii februarie.

 

Acțiunea face parte din proiectul “Incluziunea socială a copiilor și tinerilor din România cu sprijinul și implicarea comunității – Centre comunitare de zi pentru copii și tineri din comunități dezavantajate în trei zone din România”, finanțat de Fundația Velux prin Crucea Roșie Daneză.

Pe fondul nivelului ridicat al abandonului școlar, a efectelor marginalizării și a stigmatizării copiilor aparținând grupurilor vulnerabile din România, Crucea Roșie Română și Crucea Roșie Daneză și-au propus să ajute peste 1500 de copii și tineri defavorizați din județele Botoșani, Dolj și Hunedoara.

  • Prin deschiderea acestor centre comunitare de zi, câte 500 de copii și tineri vulnerabili din fiecare județ, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani precum și familiile acestora vor beneficia de activități care au ca scop prevenirea abandonului școlar, dobândirea de noi abilități de viață, precum și îmbunătățirea competențelor personale și sociale.
  • Zilnic, 150 de elevi vor servi o masă caldă și vor fi ajutați la teme de voluntarii filialelor de Cruce Roșie din Botoșani, Dolj și Hunedoara.
  • În plus, 60 dintre copii vor merge o dată pe an în tabere de vară gratuite.
  • Tinerii între 14 – 20 de ani și părinții pot participa o dată pe săptămână la activități socio-educaționale: sesiuni de consiliere individuală și de grup, cursuri de calificare, cursuri de operare PC, sesiuni de incluziune pe piața muncii sau cursuri de prim ajutor.

 

“În România lipsurile materiale reprezintă cel mai invocat motiv al abandonului școlar. Imposibilitatea de a plăti rechizitele copiilor, hainele și încălțămintea, lipsa hranei sunt factori care îi determină pe parinți să renunțe la școlarizarea copiilor lor. Prin acest proiect încercăm să acoperim aceste lipsuri materiale și să acordăm o șansă reală la educație copiilor proveniți din familii nevoiașe”, a declarant domnul Ioan Silviu Lefter, director general al Societății Naționale de Cruce Roșie din România.

 

Toate cele trei centre comunitare de zi sunt susținute cu fonduri ale Fundației Velux până la sfârșitul lunii septembrie 2017. Pentru continuarea acestuia, la nivelul fiecărui centru comunitar a fost înființat un Consiliu consultativ format din reprezentanți ai autorităților locale, investitori locali, părinți și cadre didactice care au misiunea de a găsi resursele necesare continuării activităților socio-educative ale centrelor după încheierea finanțării.

Miercuri, 3 februarie 2016 a avut loc deschiderea Centrului Comunitar de Zi din Craiova, urmată joi, 4 februarie de deschiderea Centrului comunitar de zi din orașul Lupeni. Cel de-al treilea Centru comunitar de zi va fi inaugurat la Botoșani până la sfârșitul acestei luni.

Centrul de zi din Craiova
Centrul de zi din Craiova
More from Corina Stoicescu

Anca Alungulesei a anunțat deschiderea Școlii Raw Vegan

În cadrul lansării primei sale cărți, “Sănătate la pahar, Ghid de introducere...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.