Primele invenții în istorie a ceea ce azi ni se pare banal

Pentru că în toate există un început, iată care au fost multe dintre primele realizări notabile a ceea ce în zilele noastre par a fi evenimente sau obiecte banale. Fotografii alb-negru şi color, ”selfie”, poze sub apă sau în spaţiu, dar şi primul mall, primul site, primul laptop, primul telefon mobil, chiar şi primul transplant de inimă. Pornind de la unele exemple notate de site-ul Aplus am adăugat şi altele care mi se par demne de reţinut.

Prima fotografie din istorie (1826 sau 1827).

prima fotografie din lume View_from_theWindow at Le Gras Joseph Nicphore NipcePrima fotografie realizată vreodată de un fotograf din România se numește ”Cupidon cu braţele frânte” şi a fost realizată în noiembrie 1848 de fotograful transilvănean Carol Popp de Szathmary (recunoscut şi ca primul foto-jurnalist din lume). A fost realizată în studioul său de pe Calea Victoriei din București (pe atunci Podul Mogoșoaiei) şi înfățișează o statuetă din colecţia personală a artistului.

Prima fotografie din Romania Cupidon Szathmari

Prima pereche de bikini moderni purtaţi în public (1946).

Prima poza cu bikini moderni

Prima fotografie color (Tartan Ribbon, realizată de James Clerk Maxwell în 1861).

Tartan_Ribbonprima fotografie color

Prima persoană căreia i s-a făcut transplant de inimă (Louis Washkansky, intervenţia chirurgicală fiind realizată de dr. Christiaan Barnard, 1967).

first heart transplant

Primul computer Apple din istorie (Apple I, 1976).

Primul Apple I Computer

Prima fotografie realizată sub apă (Louis Boutan, 1899).

Prima fotografie sub apa

Primul „selfie” din istorie a fost realizat în 1839 de către fotograful american Robert Cornelius. Este cunoscut pentru faptul că a realizat prima poză-autoportret din istorie.

RobertCornelius Primul selfie autoportret din lume

Primul „selfie spaţial” datează din 1966. Astronautul american Buzz Aldrin a reamintit pe Twitter că el a făcut primul selfie în spaţiu.

Primul selfie in spatiul cosmic

Primul website (CERN, 1991).

primul website din lume.

Primul telefon mobil complet automat, numit MTA (Mobile Telephone System A), a fost dezvoltat de compania Ericsson şi lansat pe piață în Suedia în 1956. Cântărea 40 kg! Totuşi, încă din 1910, inventatorul şi omul de afaceri suedez Lars Magnus Ericsson pusese în practică conceptul de telefonie mobilă, instalându-şi un astfel de dispozitiv în maşina personală. Prin intermediul unei antene reuşea să se conecteze la rețeaua de telefonie națională în timp ce se deplasa prin țară.

Primul telefon mobil din istorie Ericsson 1956

Primul laptop comercial Osbourne 1 a fost lansat în aprilie 1981 de Osbourne Computer Corporation. Ecranul era mic (diagonală de 13 cm), cântărea aproximativ 11 kg şi costa cca. 1.800 de dolari.

osborne1

IBM, pionieri pe piaţa computerelor desktop, a lansat primul laptop în anul 1992. ThinkPad 700C avea ecran color, o memorie de 120 MB şi cântărea 2,3 kg.

ibm-thinkpad-700c-01

Primul mall din lume a fost deschis în 1922 în Statele Unite. Country Club Plaza a fost fondat de J.C. Nichols Company lângă Kansas City, Mo. În anii ’80 s-a dezvoltat conceptul de mall gigant. West Edmonton Mall din Alberta, Canada, s-a deschis în 1981, având peste 800 de magazine, parc de distracţie, zonă de mini golf, biserică, parc acvatic, inclusiv zonă pentru surfing, plajă, dar şi grădină zoologică şi un lac.

Primul mall din lume 1932 art fair
Country Club Plaza

Primul centru comercial modern de tip shopping mall din România este București Mall şi a fost inaugurat în septembrie 1999. Este situat în cartierul Vitan din Bucureşti și a fost deschis în urma unei investiții de 35 de milioane de euro.

Primul mall din Romania

Credit: apulus.com, wikipedia, google.

More from Corina Stoicescu

Diana Mețiu începe un nou curs de numerologie, știința care decodează destine

Numerologia studiază numerele ca simboluri cu energie care ne influențează viața. Conform...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.