Un tânăr din România a câștigat o excursie în spațiul cosmic

SXC_XCOR_Lynx_spacecraft-Florentin Marius Ruginosu a fost desemnat câștigător al unei competiții organizate cu ocazia lansării celui mai avansat aparat de bărbierit, Philips S9000. Tânărul din București va participa, în 2016, la o experiență unică, o călătorie în spațiul cosmic la bordul uneia dintre cele două nave spațiale utilizate pentru acest tip de zbor, Lynx Mark I sau Lynx Mark II. Astfel, el va avea posibilitatea să vadă Pământul din spațiul cosmic, așa cum doar foarte puțini oameni reușesc.

Florentin Marius Ruginosu
Florentin Marius Ruginosu

Experiența va începe la unul dintre cele două aeroporturi spațiale Mojave Air & Space Port din California, Statele Unite ale Americii sau Curacao, din Insulele Caraibe. Va urca apoi la bordul Lynx Mark I sau Lynx Mark II, navele fiind echipate cu un sistem independent de decolare și de aterizare, astfel încât nu există rachete de propulsare sau alte elemente care vor fi detașate după decolare.

Decolarea propriu-zisă presupune accelerația extrem de rapidă pe pistă, urmată de ascensiunea rapidă și abruptă care permite o priveliște unică asupra cerului. În acel moment, la 58 de secunde de la începerea decolării, se va atinge viteza sunetului. După încă două minute, nava va atinge viteza Mach 3, performanță cu greu atinsă chiar și de piloții avioanelor de vânătoare.

În următoarea etapă, la o altitudine de aproximativ 60 de km, pilotul va stinge motoarele și va începe zborul parabolic (pe o traiectorie de zbor eliptică). Atunci în navă va fi o liniște completă, iar echipajul se va afla în imponderabilitate pentru câteva minute. Înălțimea maximă a zborului va fi atinsă la 103 km deasupra suprafeței Pământului, spațul cosmic începând oficial de la altitudinea de 100 de km. Cerul este complet negru, iar curbura globului este clar vizibilă.

După câteva minute petrecute la această altitudine, nava spațială va începe să coboare cu viteză. Pentru a încetini, se realizează o manevră de retragere, în timpul căreia pasagerii vor experimenta o forță 4G pentru aproximativ 20 de secunde. Urmează etapa de planare, în care nava va coborî lent pe o traiectorie spiralată, care va permite o priveliște a Pământului dintr-un alt unghi. După încă 40 de minute nava va reveni la sol, pe Pământ, întregul zbor având o durată de aproximativ o oră.

Harta decolare traseu spatiu Philips
Harta de decolare și traseul care va fi parcurs

Provocarea spațiului a fost lansată în România în luna noiembrie 2014, fiind parte din parteneriatul Philips la nivel global cu experții pionieri în călătoriile comerciale în spațiu, XCOR Space Expeditions. S-a dorit testarea celor mai recente tehnologii de bărbierit electric într-un mediu cu gravitație zero.

Pasionații de experiențe inedite s-au putut înscrie până la finalul lunii aprilie 2015, iar finaliștii au fost aleși prin tragere la sorți dintre cei peste 1000 de înscriși. Cei selectați în prima etapă au realizat un scurt clip video, în care fiecare dintre ei a argumentat de ce este cel mai potrivit pentru această călătorie. Câștigătorul a fost ales de către un juriu pe baza creativității clipurilor realizate.

 

Credit foto: 1.bp, comunicat, arhiva personală,  dtokarev.com

More from Corina Stoicescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.