Povestea pantofului care te pune în valoare

Plecând de la povestea Cenușăresei, alegerea pantofului potrivit îți poate schimba viața. Și mi-ai putea spune ”e doar un basm”! Dar hai să gândim altfel. Când te simți confortabil, arăți bine și faci alegerile care te pun în valoare, ai mai multă încredere în tine și lucrurile se leagă.

 

Am reținut celebrul citat al lui Marilyn Monroe: „Dă-i unei fete pantofii potriviți și va putea cuceri lumea”. Pantofii reprezintă unul dintre accesoriile importante din garderoba unei femei. Iar eu merg mai departe și spun că pantofii contează la fel de mult și în ținuta unui bărbat, deși domnii interesați de acest aspect sunt într-un număr semnificativ mai mic decât al nostru.

În vizită la un atelier unde se fabrică pantofi

Și pentru că nu mă mulțumesc doar cu ”glazura” și îmi place să văd și ceea ce se întâmplă în spatele rezultatului final, am vizitat un atelier de pantofi. Mi-am dorit să descopăr ce presupune fiecare etapă, cum se asamblează, ce contează, în cazul de față la Diane Marie Studio , și cât se lucrează de fapt la realizarea unei perechi de pantofi. Cu această ocazie am aflat că, din momentul în care ai toate materialele la dispoziție, procesul durează două zile. Așa că dacă ești curioasă să afli cum se realizează pas cu pas, iată mai jos:

1. Alegerea materialelor

Pentru fiecare comandă în parte materialele sunt alese ținând cont de modelul care urmează să fie lucrat. Nu poate fi folosi orice tip de piele și orice zonă a materialului din bucata inițială. Am constatat cu ocazia acestei vizite diferențele între tipurile de piele (cea de capră este mai subțire și mai fină, cea de vițel este semnificativ mai groasă etc.). Urmează testarea materialelor pentru defectele ascunse și comandarea tocurilor asortate la pielea folosită, a branțurilor și a tălpilor.

2. Croirea

Presupune aplicarea tiparului ales pe piele și croirea lui manuală. Trebuie să se țină cont de direcția de întindere a pielii, dar și de culorile folosite pentru alegerea materialelor auxiliare. Tot în această etapă se marchează semnele unde urmează să fie montate piesele croite pentru asamblarea pantofului.

3. Pregătirea

Se subțiază piesele croite, se îndoaie marginile pentru a le pregăti de suprapuneri, se aplică șireturi, piese și dubluri necesare rezistenței pantofului în timp.

Diane Marie Studio Esenta tare 7

4. Coaserea

În etapa de coasere se ține cont de grosimea și de culoarea materialului folosit pentru alegerea acului și a aței potrivite. Apoi se cos în forma finală toate piesele care alcătuiesc pantoful și au fost pregătite în faza anterioară. De asemenea, pentru că pielea se întinde pe o direcţie, ea trebuie dublată la interior cu o pânză care contracarează acest efect, altfel încălţările ”se fac bărcuţă“.

coasere Diane Marie Studio Esenta tare
5. Tălpuitul

Deja pantoful începe să ia forma pe care o cunoaștem. Este pus pe calapodul indicat, se montează întăriturile la vârf și călcâi (bombeu și staif), apoi sunt montate fețele pe calapod. Sunt verificate simetriile și după aceea sunt montate talpa și tocul pantofului.

Diane Marie Studio Esenta tare 8

6. Finisarea

Pantoful este aprope de final. Se curăță rezervele suplimentare care ajută fixarea fețelor pe calapod, se montează acoperișul de branț, se ștampilează cu logo-ul, se curăță de orice tip de soluții reziduale, se etichetează materialele folosite în alcătuirea pantofului și se ambalează. Apoi se împachetează în cutie.

Diane Marie Studio Esenta tare 4

Mărimile mari în Moldova, cele mici în Ardeal

Știai că în România măsurile solicitate la pantofi diferă în funcție de zonă? Conform studiilor de piață realizate pentru pantofii de damă, ”în Moldova sunt măsuri mari, de la 36 la 42, în timp ce în vest se vând măsuri de la 34 la 38. Iar la Bucureşti cele mai vândute sunt mărimile 38 şi 39”, spune antreprenorul Diana Nedea, proprietar al Diane Marie Studio.

Câteva modele de pantofi care mi-au atras atenția

Corina Stoicescu Esenta tare fabrica de pantofi

Pantof Diane Marie Studio Esenta tare

Diane Marie Studio Esenta tare pantof rosu

Diane Marie Studio Esenta tare pantofi balerini

Diane Marie Studio Esenta tare pantofi argintii

Diane Marie Studio Esenta tare 1

 

 

Credit foto: Sunday PR, Corina Stoicescu

More from Corina Stoicescu

UK’s first vegan kebab brand to open new loction in Camden, London

Following the surge in London’s huge appetite for all things vegan, the...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.