Acest blog a fost creat exact pentru a povesti despre oameni precum Victoria Asanache. Prin tot ceea ce face, ea este un sprijin și un prieten pentru persoanele care suferă de cancer, tot ceea ce intreprinde având titulatura de navigator pacienți oncologici. Funcția a fost inclusă recent în nomenclatorul de meserii din România, acesta fiind doar un prim pas în procesul de pregătire și al altor persoane care vor să vină în sprijinul oamenilor care se confruntă cu una dintre cele mai răspândite maladii ale omenirii: cancerul.
”Am fost atrasă întotdeauna de zona medicală și m-am gândit deseori că poate am greșit când nu am ales medicina” își începe istorisirea Victoria Asanache. În anul 2002, în urma unui interviu la Fundația Renașterea, a fost selectată și a ajuns să lucreze ca director de programe. Activitatea fundației era în principal cea legată de tot ce însemna la acea vreme programul de prevenție împotriva cancerului de sân. Astfel a ajuns în Institutul Oncologic București, a început să se întâlnească cu medici, cu pacienții și rudele lor, ce i-au îndreptat pașii către lumea oncologică.
Ce reprezintă funcția ta, de navigator pacienți oncologici?
Este persoana care îl preia pe pacient uneori când acesta nu are încă un rezultat histopatologic, dar există suspiciunea unui diagnostic de cancer. Navigatorul îi explică ce are de făcut, îl îndrumă la cei mai potriviți medici, îl susține pe perioada tratamentului. Scopul este de a realiza o echipă care să ducă la susținerea pacientului, la urmarea unui tratament corect pentru obținerea unui rezultat cât mai bun în vindecarea bolii.
A căuta termeni medicali și rezolvare pe internet nu este o soluție. În domeniul oncologiei timpul are alte coordonate!
Ce ar trebui să știe oamenii, în primul rând, când vin să îți ceară sprijinul?
Oamenii care ajung într-un moment al vieții să se confrunte cu un astfel de diagnostic ar trebui să știe că nu sunt singuri și să nu ezite să ceară ajutor. A te lupta sigur cu această boală, a sta pe internet căutând termeni medicali și rezolvare la problema ta nu este o soluție! Întotdeauna în domeniul oncologiei timpul are alte coordonate. Pacienții se simt presați, au regretul timpului pierdut, au lucruri de care nu s-au bucurat îndeajuns și ajung întotdeauna să intrebe:
”Cât credeți că mai am de trăit?”
Lupta cu acceptarea diagnosticului este cea mai importantă perioadă.
Cât de frecvente sunt recomandate ședințele pentru un pacient?
La diagnosticare, pacienții mă caută de fiecare dată când vin în spital, săptămânal, la trei săptămâni, zilnic când sunt operați. Este perioada în care se luptă cu acceptarea diagnosticului! Este de fapt cea mai importantă perioadă de a creea o conexiune solidă cu el, de a face echipă cu medicii, de a răspunde zecilor de întrebări la care nu găsesc răspuns. Este momentul în care susținerea trebuie să fie maximă, să ai disponibilitate de timp, de înțelegere, să fii dedicat pacientului tău chiar dacă el sună în miez de noapte sau de zece ori pe zi. Trebuie să ai răspuns la toate întrebările lui, iar răspunsul să fie clar și argumentat.
Ce costuri presupun ședințele?
Pacientul nu plătește pentru aceste ședințe indiferent de câte ori vine să vorbească cu mine.
Care este relația ta cu medicii?
Relația cu medicii nu a fost deloc ușoară. A trebuit să învăț partea medicală și am ales să fac echipă cu cei mai buni din domeniu! Dna. Prof. Rodica Anghel pe radioterapie, Conf. Mircea Dediu, Conf. Laurenția Galeș, dr. Aurelia Alexandru, Prof. Cătălin Vasilescu, dr. Brândușa Aldea și mulți alții care m-au învățat și ne-am respectat reciproc.
Am înțeles sensul vieții, mă bucur de fiecare zi, iert, iubesc.
Faptul că îți petreci mult timp lângă persoane suferinde îți afectează viața personală?
Da, cred că mi-a afectat viața personală, mai ales în perioada primilor ani. Veneam acasă încărcată cu problemele și suferințele pacienților și cred că nu am reușit pe deplin să separ lucrurile. Cred, chiar că unul dintre motivele pentru care am decis să divorțez a fost și acesta! În schimb, timpul petrecut în spital alături de oamenii care se luptă cu această boală m-a făcut să înțeleg sensul vieții, să mă bucur de fiecare zi, să iert, să-mi iubesc familia fără să vreau să-i schimb după felul meu de a fi, să iubesc când viața mi-a făcut acest dar fără să condiționez. Și asta mă face să mă simt vie!
Cum reușești să îți menții nivelul de rezistență psihică?
Caut să mențin un echilibru. Dacă vreau să fiu de ajutor am înțeles că e important să am echilibrul meu, să înțeleg din greșelile altora, să fac lucruri care îmi fac plăcere, lucruri simple, să mă bucur de tot ce am.
Cine sau ce te încarcă cu energie?
Energia vine din ce gândim, din ce facem, din ce ne mulțumește. Am o relație foarte bună cu copiii mei, cu familia mea. Am prieteni adevărați și cred că mare parte din energia mea vine din bucuria cu care vreau să fiu de ajutor pacienților și din fericirea lor atunci când ajung să spună ca sunt sănătoși!
Prin demersurile tale, funcția de navigator oncologic a fost introdusă în nomenclatorul de meserii. Care este procesul prin care vor fi pregătiți și alți navigatori?
În decembrie 2016 meseria de navigator de pacienți a fost introdusă în nomenclatorul de meserii din România. În acest moment se lucrează la curriculă și la obținerea acreditărilor pentru organizarea cursurilor. Cursurile vor avea mai multe module și în principal vor dura între 9 și 11 luni, adică în jur de 1000 ore. Cam 60% din ore sunt practică în spital și ne-am gândit ca primii navigatori să fie de fapt traineri pentru ceilalți ce vor urma. Se va face o selecție, iar participanții vor fi din toate cele opt zone ale țării.
Ce rol are Fundația Renașterea în acest program de pregătire?
Este cea care va organiza cursurile. Conducerea Fundației Renașterea a luat deja legătura și cu cei din Statele Unite ale Americii care s-au arătat încântați de o colaborare în acest sens.
Pacienții să nu piardă timp prețios întrebându-se de ce s-au îmbolnăvit, ci să își dorească să devină sănătoși!


Ce gând ar trebui să aibă în minte oamenii preocupați de prevenția cancerului, dar și cei care se confruntă (direct sau indirect) cu această boală necruțătoare?
Cei care se ocupă de prevenție ar trebui să înțeleagă că din păcate ceea ce se discută la nivel teoretic nu prea are legatură cu ce se întâmplă într-un spital oncologic. De cele mai multe ori oameni care au păreri în această zonă n-au întâlnit în viața lor un pacient oncologic și nu au petrecut o zi pe coridorul unui spital. Din această cauză lucrurile merg așa prost!
Pacienții care se confruntă cu această boală trebuie să se lupte pentru viața lor! Să nu renunțe, să spere, să nu piardă timp prețios întrebându-se de ce s-au îmbolnăvit, ci să își dorească să devină sănătoși!
Cum pot da pacienții de tine?
Pacienții mă pot găsi în Institutul Oncologic București în fiecare zi de luni până vineri începând cu ora 8. Mă pot contacta pe e-mail victoria.asanache@gmail.com sau la tel: 0741.247.475, numar care nu mai constituie un secret.
CARTE DE VIZITĂ
Nume: Victoria Asanache
Funcție: Navigator Pacienti Oncologici
Președinte Asociația pentru prevenția și lupta împotriva cancerului Amazonia
(www.prevenirecancer.ro)
Credit foto: Mircea Restea