Am retrăit momente demult uitate, lăsate într-un sertăraș plin cu amintiri din școala generală. Cred că toți cei invitați la ”Ora de creație” ne-am simțit din nou elevi, deși cei care și-au dovedit îndemânarea, talentul și creativitatea au fost micuții din clasa a II-a, de la o școală din București. Noi doar le-am stat alături, i-am încurajat și ne-am bucurat de atmosferă.
”Ce am eu aici?”. A întrebat doamna învățătoare ridicând mâna sus, sus, pe când se afla în fața clasei. ”Atenția noaaastră!”, au răspuns în cor elevii clasei a II-a de la Școala 80, din Sectorul 3. În acel moment atât eu, cât și colegii mei prezenți, jurnaliști și bloggeri, am înțepenit în locurile în care ne aflam. Învățătoarea cu voce caldă reușise deja să ne capteze tuturor atenția în doar câteva secunde.
Așa a început ”Ora de creație”, un demers inițiat de Praktiker România, cu scopul de a veni în completarea programei școlare și de a-i ajuta pe cei mici să își folosească potențialul creativ.
De această dată micuții au realizat fluturași cu rol de suport pentru obiecte de scris și s-au descurcat de minune. Rapid și cu un rezultat foarte frumos, iar la final au primit și diplome de participare.
Proiectul ”Ora de creație” va continua de-a lungul anului, iar profesorilor și elevilor li se vor pune la dispoziție materialele necesare. Elevii vor realiza proiecte de tip DIY (do it yourself) cu scopul de a-și cultiva cooperarea, libertatea de acțiune și de exprimare, dar și perseverența, răbdarea, disciplina și satisfacția descoperirii.
”Când vezi rezultatul a ceea ce faci cu mâinile tale, produsul are o însemnătate mult mai mare”
Pentru mai multe amănunte, am discutat cu doamna Mirela Ochiana, Marketing Manager Praktiker România, prezentă de altfel la eveniment.
Cum a luat naștere ideea campaniei ”Ora de Creație” pentru săptămâna ”Școala Altfel”?
Educația creativă trebuie să fie o componentă a școlii contemporane, iar școlile primare joacă un rol important în depistarea și stimularea creativității în procesul învățării. Copiii din ciclul primar sunt în formare și foarte receptivi, iar prin această campanie ei învață într-o oră DYI (do it yourself) că pentru a realiza ceva este nevoie de răbdare, efort, lucru în echipă și entuziasm. Am decis să punem în aplicare campania analizând mai multe cercetări în domeniu care au demonstrat că există interacțiune între creativitate, inteligență și randament școlar.
Ați avut în preajmă copii care și-au manifestat dorința de a avea o astfel de oră de creație?
Creativitatea joacă un rol important în viața oricărui om, indiferent că ajunge profesor, doctor etc., iar noi ne dorim să-i formăm de mici, realizând această legătură între domeniul de activitate Praktiker și copii.
Lucrurile pe care le înveți la școala primară le ții minte toată viața, la fel și aceste proiecte, mai ales că implică, pe lângă muncă, răbdare, creație, și entuziasm și distracție. Când vezi rezultatul a ceea ce faci cu mâinile tale, produsul respectiv are o însemnătate mult mai mare.
Acum, după interacțiunea cu cei mici, ce sentimente vă încearcă?
Energie, mult entuziasm, chiar momente de extaz. După desfășurarea primei ore din campania ”Ora de Creație”, la clasa a II-a A de la Școala 80 din București, am vazut cu ochii mei cât de receptivi sunt acești copii la acest tip de proiecte. Ne-am bucurat împreună de reușita sa. Copiii chiar și-au manifestat dorința de a ne mai întâlni și de a face astfel de ore. A fost minunat și cu certitudine suntem pe un drum bun.
Care a fost criteriul de selecție a școlilor, în București și în țară?
Campania este dedicată învățământului primar, clasele I – IV. Pentru București, unde am implementat deja prima oră, am luat legătura cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și am ținut cont de îndrumările lor. Am ales Școala 80 pentru disponibilitatea de a susține o ”Oră de Creație” într-una din clase, în care copiii au fost puși să participe la o oră de lucru manual, menită să le stimuleze creativitatea și munca în echipă.
Învățătorii care doresc să ia parte, pe viitor, cu elevii lor la un astfel de demers cum trebuie să procedeze?
Vom crea o platformă pe site-ul Praktiker, unde vom povesti despre carvana noastră de anul acesta, vom posta și filmulețele făcute și proiectele realizate. Acolo, cel mai probabil se vor putea înscrie și alte școli care vor să intre în acest program pentru anul viitor.
Veți mai organiza acest tip de evenimente?
Da, vom continua proiectul la nivel național. Va ajunge în alte trei orașe din țară, Constanța, Târgoviște și Ploiești.
Credit foto: PR