LIA BUGNAR: ”Lenea omoară iubirea”

LIA BUGNAR este una dintre cele mai talentate artiste pe care am avut ocazia să le cunosc. Îmi place pentru că este o persoană pe cât de inteligentă, pe atât de simplă şi face proiecte frumoase. Mergeţi să-i vedeţi piesele! Scenariile au subiecte actuale, sunt scrise şi regizate într-o manieră amuzantă şi întotdeauna transmit un mesaj puternic. După ce am văzut piesa ”Două liniuţe”, am provocat-o să-mi răspundă la întrebări dintre cele mai diverse şi îi admir francheţea în multe privinţe.

Lia BugnarCum ţi se pare lumea în care trăim?

Ce să zic, sunt un om cu un instinct de conservare destul de acerb, mă protejez enorm de lumea în care trăim. Mi se pare destul de nereuşit punctul în care au ajuns oamenii. Oamenii complică lucrurile foarte tare şi îţi trebuie curaj, de exemplu, să faci un copil. Pentru că îl bagi într-un joc greu, în care e foarte dificil să ieşi câştigător.

Tu ai vrut vreodată să fii mamă?

Da, am avut o perioadă în care mi-am dorit, cât am fost măritată. Mi s-a părut că soţul meu era un om demn de a fi ”xeroxat”, apoi nu mi-am mai dorit pentru că mi se părea lumea un loc destul de incert şi de aglomerat.

Ce fel de oameni îţi plac?

Oamenii în armonie cu ei înşişi, doar că e greu să găseşti persoane care nu au neîmpliniri şi frustrări.

Ai avut vreodată complexe?

Am avut şi încă am. Toată copilăria mea am fost complexată că sunt îngrozitor de slabă şi de înaltă. Pe vremea aceea nu era moda cu fotomodelele cu măsuri atât de mici, după care la un moment dat am avut bafta că cineva m-a trimis la un concurs de manechine. Erau sute de candidate şi un loc disponibil, norocul meu a fost că m-au ales şi m-am mai liniştit cu mine însămi. Dar am şi acum complexe, doar că nu mai fac un caz despre ele.  Râd, mă ironizez. Sunt, până la urmă, nişte defecte asumate şi simpatizate.

Ai întâlnit între timp marea dragoste?

Mereu o întâlnesc. Nu cred că am trăit vreun moment din viaţa mea de adult, fără o mare dragoste şi la mine marea dragoste înseamnă un bărbat, o fiinţă. E adevărat că am şi un câine lup, Iago (foto), pe care îl iubesc foarte mult, dar în general oamenii sunt marile mele iubiri, nu meseria. Meseria e doar un mod de a petrece timpul câştigând şi bani. Eu aş putea perfect să stau acasă să nu fac nimic, dacă cineva mi-ar plăti facturile. N-aş suferi că nu mă exprim!

Lia Bugnar si catelul

Ce omoară iubirea?

Dacă aş ştii să-ţi spun exact probabil aş lua premiul Nobel, dar părerea mea este că lenea omoară iubirea. Lucrurile încep să ni se pară garantate din momentul în care cucerim pe cineva şi nu mai punem la bătaie toată frumuseţea din noi. Şi, din lene, oamenii ajung să nu mai ştie că se iubesc.

Ce te face cel mai fericită?

Pentru mine varianta optimă de a exista este să fac pe cât posibil lucruri care nu-mi displac şi care mă interesează. Astfel că cel mai fericită mă face să petrec cât se poate de mult timp cu oameni care îmi plac sau cu mine, pe care am ajuns să mă plac şi să mă iubesc.

Când îţi place să scrii?

”O piesă deşănţată” am scris-o în rata dintre Bucureşti şi Sibiu, dus-întors, în două zile. Am scris inclusiv în toiul unor petreceri, când cei din jur vorbeau, se distrau şi eu scriam. N-am probleme cu scrisul, oriunde pot să fac asta, ca şi cu cititul. Pot să citesc bine-merci la coadă la poştă. Mă detaşez şi nu mai mai atinge nimic din jur.

 

Care va fi subiectul următorului tău scenariu?

Vreau să termin un proiect de film mai vechi la care scriu deja de foarte mult timp, pentru că au intervenit tot felul de alte proiecte. Ca subiect, este vorba despre un neamţ care vine în România şi o româncă îl face praf, o ursitoare d’asta gen Albă ca Zăpada, care urseşte pe la nunţi. Şi, separat, voi scrie un musical.

Noi 4 Maria Obretin Ilinca Manolache
În piesa ”Noi 4”, cu Maria Obretin, Ilinca Manolache şi Marius Manole

Lia Bugnar si colegele

Ce te inspiră în general?

Dacă nu este o temă comandată, cei care mă inspiră sunt actorii pe care îi voi avea în preajmă în acel proiect. Îmi vin în minte replici pe care ei ar trebui să le spună şi, uite aşa, replică cu replică, ajunge să meargă treaba. Actorii cu care joc îmi sunt şi foarte buni prieteni. Numai aşa funcţionez. Eu fac teatru de plăcere şi atunci e obligatoriu să lucrez cu oameni cu care aş pleca liniştită într-o vacanţă. Chiar şi să nu avem bani de mai multe camere şi să stăm toţi la grămadă. (zâmbeşte)

Lia, mulţumesc!

Corina Stoicescu Lia Bugnar

Credit foto: Facebook, Oana Monica Nae.

More from Corina Stoicescu

Rio de Janeiro, Tokyo sau New York?

De câte ori ai visat la acel loc special, îndepărtat și plin...
Read More

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.