Fotografii din spațul cosmic văzute prin ochii unui astronaut

Ce altceva în afară de zbor îţi poate da o senzaţie mai pronunţată de libertate? Spaţiul, altitudinea, adrenalina şi pasiunea nemărginită pentru ştiinţă l-au făcut pe americanul Donald Pettit să-şi dorească una dintre cele mai fascinante profesii, aceea de astronaut. El este unul dintre puţinii oameni care au ieşit din spaţiul terestru şi a reuşit să vadă dintr-un cu totul alt unghi planeta pe care locuim. Pettit a petrecut 370 de zile pe orbita Pământului şi a experimentat peste 13 ore de mers în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Americanul este nu numai un astronaut foarte bun, dar şi un fotograf talentat. La fiecare dintre cele trei misiuni pe care le-a intreprins a realizat imagini care vor rămâne în istorie şi înregistrări care taie răsuflarea. În momentele când nu face experimente şi alte cercetări ştiinţifice în condiţii de gravitaţie zero, dr. Pettit, la bază, inginer şi doctor în chimie, adoră să surprindă imagini spectaculoase din cosmos.

don petit aparate foto

Fotografiile de mai jos au fost numite ”piste de stele” și au fost obţinute suprapunând mai multe imagini realizate la intervale foarte scurte. O spectaculoasă odisee spaţială!

Fotografie orbita spatiu astronaut don pettit

Don Pettit Fotografie orbita spatiul

Fotografie orbita spatiu

Prima lui misiune pe ISS (International Space Station) a fost Expeditia 6, între 2002 şi 2003. De-a lungul perioadei de şase luni pe care a petrecut-o în spaţiu, a instalat în două rânduri echipament ştiinţific în partea exterioară a staţiei. De asemenea, a realizat numeroase experimente, iar în momentele libere, a făcut mai multe demonstraţii, arătând cum se comportă fluidele în mediul cu gravitaţie foarte scăzută, într-o serie pe care a numit-o ”Porţia de ştiinţă de duminică dimineaţă”. A doua misiune a fost pe STS-126, când a transportat echipament şi provizii pe ISS. Atunci a petrecut 15 zile, 20 de ore, 29 de minute şi 37 de secunde la bordul Endeavour. Iar pe 21 decembrie 2011, Dr. Pettit a decolat pentru a treia oară în spaţiu, făcând parte, de această dată, din echipajul Expediţiei 30/31. A ajuns pe ISS două zile mai târziu, pe 23 decembrie, alături de comandantul rus Oleg Kononenko şi olandezul Andre Kuipers.

Echipa spatiu Don PettitLa plecarea în Expediţia 30, Andre Kuipers (Olanda), Don Pettit (SUA) şi comandantul Oleg Kononenko (Rusia).

Expedition 31echipa Oleg Kononenko Andre Kuipers si Don Pettit
Expedition 31, echipa Oleg Kononenko Andre Kuipers si Don Pettit
Don Pettit Craciun in spatiu 2011
În anul 2011, echipajul complet – sus, de la stânga la dreapta – Don Pettit (SUA), Anatoly Ivanishin (Rusia), Andre Kuipers (Olanda), Anton Shkaplerov (Rusia), jos, Oleg Kononenko (Rusia) şi Dan Burbank (SUA) a sărbătorit Crăciunul în spaţiu, ca într-o a doua familie.

Don Pettit operates_barndoor tracker aboard ISS

Omul de ştiinţă a construit în timpul Expediţiei 6 2002/2003 un dispozitiv care permite fotografierea mai clară a luminilor oraşelor de pe suprafaţa Pământului. Mai exact,  a fixat pe o uşă mai multe aparate, cu ajutorul unor piese de schimb găsite pe Staţia Spaţială. Apoi, în 2008, a inventat ceaşca de cafea ”zero-g” prin care astronauţii să poată bea lichidul normal, fără a mai trebui să folosească pai. Inovaţia a fost prezentată şi într-o emisiune pe National Geographic, în mai 2009. Pentru acestea şi alte câteva premiere ce îi aparţin, lui Pettit i s-a acordat, în 2013, premiul Inginerul Federal al Anului, în cadrul ceremoniei anuale de decernare Feya Awards.

Don Pettit fotografii spatiu

Donald R. Pettit (n. 20 aprilie, 1955) a crescut în Silverton, Oregon. A obţinut diploma de inginer chimist la Universitatea de Stat din Oregon, în 1978, şi doctoratul la Universitatea din Arizona, în 1983. Până să fie ales ca şi candidat eligibil pentru a deveni astronaut, după doi ani de pregătire la Centrul Spaţial Johnson, Don a lucrat în cadrul Laboratorului Naţional Los Alamos, din New Mexico (1984-1996). Este căsătorit şi are doi fii.

O parte dintre înregistrările cosmonautului american au fost descărcate de pe site-ul NASA de către un student la film, pe numele său, David Petersen, care a îmbinat imaginile extraordinar şi a ales muzica perfect. Rezultatul “The World Outside My Window” este superb.

Credit foto: NASA

More from Corina Stoicescu

O nouă locaţie cu energie şi dinamism

Cel mai nou club de sănătate din nordul Bucureştiului şi-a deschis porţile....
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.