Bill Cunningham, fotograful cu o istorie de peste 50 de ani în moda de la New York

În fiecare dimineață, Bill Cunningham își ia bicicleta parcată în fața clădirii din Manhattan, unde locuiește. Cu aparatul de fotografiat, nelipsit de la gât, pornește într-o nouă zi, în explorarea străzilor. În orice clipă ar putea să apară o ipostază interesantă sau o persoană cu un look excentric și de bun gust care să merite văzute și de alții. Iar Bill este pe fază!

full

”Adevărata modă este cea de pe stradă, consideră el, și după ce a surprins și publicat mii de poze în ultimii peste 50 de ani, a devenit unul dintre cei mai faimoși și respectați fotografi de modă din Statele Unite ale Americii. Însăși celebra Anna Wintour (fostul redactor șef al revistei Vogue și actualul director artistic al companiei media Condé Nast) declară în filmul documentar dedicat lui Cunningham că ”dacă Bill nu te vede când treci, e ca și când nu exiști în modă”. Anna Wintour spune în același interviu că îl cunoaște pe fotograf încă de când ea avea 20 și ceva de ani, iar el o surprindea în diverse poze… cum altfel, decât pe stradă.

Bill Cunningham Receives Carnegie Hall Medal of Excellence
Bill Cunningham and Anna Wintour

I se trimit cadouri, iar el le trimite înapoi

Toată lumea modei îl cunoaște. Organizatorii de evenimente se dau de ceasul morții doar, doar, să le calce pragul pentru a face câteva fotografii. Sunt alții care îi trimit cadouri, iar el le returnează. Nu vrea să se simtă constrâns de nimic și același principiu îl aplică și la petrecerile unde este prezent. Își face setul de fotografii, nu consumă nimic, nici măcar apă, apoi pleacă la următorul eveniment. Traseele le parcurge numai cu bicicleta. Se menține în formă și poate surprinde mult mai bine pulsul vieții newyorkeze. Regretatul designer Oscar de la Renta spunea că „Bill a surprins viziunea de ansamblu a modei din New York-ul ultimilor 50 de ani mai mult decât oricine altcineva din oraș”.

Preferat de celebrități

Bill, născut William J. Cunningham, a urmat cursurile Universității Harvard, la care a renunțat, apoi o perioadă a confecționat pălării. Ulterior și-a construit cariera surprinzând în fotografii memorabile oameni obișnuiți, vedete și personalități ale modei cu un stil vestimentar ieșit din comun. Renumitul om de afaceri american David Rockefeller ar fi  povestit despre Brooke Astor (din celebra familie Astor) că ea a dorit în mod special ca Bill să fie prezent la petrecerea ei aniversară, când a împlinit vârsta de 100 de ani. Și a fost singurul reprezentant media invitat.

Cunningham lucrează pentru ziarul The New York Times, însă deține drepturile de proprietate pentru absolut toate fotografiile pe care le face. Doar el decide ce și cum apare publicat. Stă în redacție până este 100% mulțumit, mai ales că -trebuie precizat – Bill Cunningham preferă stilul autentic al fotografiilor pe rola de film.

bill-cunningham-new-york-2-shoes

bill-cunningham-new-york-2

Bill+Cunningham+Carolina+Herrera+Front+Row+Ooz5j4mLyvnl

Documentarul ”Bill Cunningham New York”

În anul 2008 a primit distincția ”Officier de l’ordre des Arts et des Lettres din partea Ministrului Francez al Culturii, iar în 2010, producătorul Richard Press împreună cu Philip Gefter de la The Times au realizat documentarul ”Bill Cunningham New York”, lansat pe 16 martie 2011. Filmul îl arată pe Cunningham cum circulă în lungul și-n latul Manhattan-ului, pe bicicletă, și stilul său de viață într-un mic apartament din clădirea Carnegie Hall. Apartamentul nu are dulapuri, bucătărie sau baie privată, dar este plin de cutii cu fotografii. De asemenea, documentarul detaliază filosofia lui Bill despre modă și artă, precum și interacțiunea pe care o are cu cei pe care îi fotografiază.

b0fcc69d258b3268e4ec1c511345373ecarmen

Și-a sărbătorit vârsta de 86 de ani

În urmă cu numai câteva zile Bill Cunningham (n.13 martie, 1929) a fost sărbătorit în redacția The New York Times de către colegi, care i-au și pregătit o surpriză deosebită: cupcakes personalizate cu fotografii cu Bill și alte poze realizate de el de-a lungul anilor.

Bill NY Times 3

bill-cunningham birthday 2

bill-cunningham birthday 1

UPDATE: Bill Cunningham s-a stins din viață în data de 25 iunie 2016, la vârsta de 87 de ani. 

More from Corina Stoicescu

Gheorghe Chelu, prietenul vedetelor: ”Mă simt în plină forță”!

Este o zi specială. Ziua în care prietenul Gelu (Gheorghe Chelu) împlinește...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.