Carmen Brumă este una dintre cele mai admirate persoane publice din România. Și pe bună dreptate! Iar dacă mai pun la socoteală și că în urmă cu mai puțin de un an ea a devenit mămică (deși n-ai crede când o vezi), o apreciezi cu atât mai mult.
Recent am mers la un eveniment, unde Carmen a fost prezentă ca invitat special la inițiativa managerului Iulia Oroviceanu. Am ascultat și notat o mulțime de sfaturi utile, metode prin care să adopți un stil de viață cât mai sănătos (nu doar să îți închipui că ceea ce faci este sănătos) și alte informații importante referitoare la mișcare și la motivație.
Deși Carmen nu este medic sau specialist în nutriție (cu toate că are cursuri de tehnician nutriționist făcute), ea a vorbit despre alimentație din perspectiva omului care a avut mari probleme cu greutatea, care s-a luptat toată viața cu kilogramele în plus, care a reușit să învingă această luptă și care se menține luptând în continuare.
Așadar, care este primul pas pentru a avea un stil de viață sănătos în accepțiunea actuală a cuvântului? ”Din punct de vedere alimentar” a spus ea, ”ar trebui să încercăm să ne întoarcem la natură, la lucrurile simple. Crenvurștii nu cresc în copaci, iaurtul nu rezistă mai mult de o săptămână fără să se acrească, iar brânza nu este cremă. Încercați să vă gândiți care sunt alimentele pe care străbunica sau stră-străbunica voastră le-ar recunoaște. Tăiați de pe listă prăjelile, cașcavalul, brânză topită, feta, crema de brânză, mezelurile, margarina, produsele de patiserie, covrigeii, chipsurile”, recomandă Carmen.
Crează-ți un set de reguli
- Organismul este de dimineață și până imediat după prânz la nivelul lui maxim. Arde tot ce prinde și atunci este bine să îi dăm combustibil. Nu sări peste micul dejun!
- Tot ce înseamnă carbohidrați este bine să fie mâncat în prima parte a zilei pentru că se transformă în energie și nu se stochează.
- Fructele se mănâncă nu ca desert, ci ca masă individuală și nu după ora 15.
- Dacă vrei să mănânci fructe dimineața, atunci nu există restricție de cantitate.
- Fructele dacă le consumi ca suc fresh o să ai parte de fructoză, renunți la fibre, iar creierul nu primește o comandă că ar fi mâncat ceva. Un fresh poate echivala ca și cantitate de zahăr cu cea din 3-4 felii de pâine.
- Ca tip de brânză recomandă urda sau varianta italienească ricotta, pentru că are aminoacizi de foarte bună calitate și se digeră ușor.
- La prânz încearcă să ai o sursă de proteină animală (pește, carne, ouă, brânză) la care se adaugă legume și verdețuri. Carnea poate fi pregătită la abur, la cuptor, la grătar.
- Dacă vrei să mănânci piure, îl combini cu salată verde sau salată de varză, cu sfeclă, cu hrean etc..
- Pastele se combină cu legume sau cu sos de roșii.
- Include în meniul zilnic surse de acizi grași esențiali (grăsimi pe care corpul nostru nu e capabil să le producă, dar de care are neapărat nevoie). Surse de omega 3, omega 6 sunt atât animale, cât și vegetale. Și, deși sunt multe controverse, se pare că cele animale sunt mai ușor de asimilat. Dar nu trebuie consumate în exces, proporția recomandată este de 1 la 4. Ex.: somon, oleaginoase (migdale, nuci etc.), uleiuri, semințe (o proporție ideală există în semințele de cânepă).
- La masa de seară mănâncă alimente care se digeră ușor și au puține calorii. Ex: iaurt, supă (fără paste făinoase), carne mai slabă cu o salată verde sau dacă n-ai mâncat carbohidrați în timpul zilei poți consuma o felie de pâine, chiar două, la o salată.
- Organismul folosește în timpul nopții, pentru refacere, doar alimentele pe care le-a digerat bine în timpul zilei. Ce îi dai seara, merge de obicei la stocare.
E indicat să faci excepții
Se fac excepții de la regulă. Carmen le numește derapaje controlate. Dacă ții cont 80 % și trișezi 20%, atunci e foarte bine. Pentru că și creierul tău are nevoie de aceste momente de trișare. ”Sunt zilele în care te <arunci> în platoul cu amandine. E indicat, e omenește, mai ales dacă resimți o mare plăcere mâncând. Dar trebuie făcut conștient!”, a spus cunoscuta vedetă tv, care a adăugat că ea face aceste excepții o dată pe săptămână sau alteori o dată la două săptămâni. Și, evident, ținând cont de oră, nu la 12 noaptea.
5 greșeli frecvente
O masă pe zi – ”Cea mai frecventă greșeală pe care o fac cei care vor să slăbească este să mănânce o dată pe zi, de obicei seara. Dimineața nu prea mănânci, pe la prânz ciugulești un stics, eventual un măr peste zi, iar când ajungi acasă seara devorezi frigiderul. Este cea mai sigură cale către îngrășare. Pe lângă faptul că energia ta va fi aproape inexistentă, se va crea și un dezechilibru hormonal și sigur, sigur, te vei îngrășa.”
Ciugulit continuu – ”În cazul în care ai cele trei mese pe zi zdravene, atunci exclude gustările. Pentru că și ciuguleala continuă este o cale sigură de a te îngrășa, în timp, și de a-ți da peste cap metabolismul. Organismul nu va mai știi când trebuie să ardă și când trebuie să se odihnească.”
Se face confuzie între produsele sănătoase și cele care nu îngrașă – ”Un produs sănătos poate să îngrașe. Exemplu: somon, migdale, caju. Lumea vorbește despre migdalele crude sau alte fructe oleaginoase care pot fi mâncate în loc de gustare. Și când simți că mori de foame în loc să te înfigi într-un covrig, mai bine să mănânci un pumn de migdale. Dacă te rezumi la un pumn de migdale pe zi e acceptabil, dacă însă iei o punguță de 250 de grame, cum sunt și cele cu boabe de caju, atunci clar NU.”
Produsele bio nu te scapă de griji – ”Degeaba mergi și îți iei alimente bio de la un magazin, dai grămezi de bani pe ele, după care te duci acasă și le prăjești în ulei. Sau bei cafea și fumezi toată ziua, iar seara plonjezi în frigiderul plin cu produse bio.”
Alimentația vegetariană și raw vegană implică riscuri – ”Eu nu cred în varianta vegetariană și raw vegană. Mi se par curente periculoase pentru sănătate, mai ales pe termen lung. Sistemul nostru imunitar are la bază proteine, sistemul nostru hormonal are la bază proteine și omul a mâncat întotdeauna carne. Este o mare greșeală să ne iluzionăm cu contrariul. Dacă ești un mare mâncător de carne prăjită, de cârnați, de mâncăruri grase s-ar putea ca un regim vegetarian sau raw vegan, după o perioadă de timp să îți facă bine, să aibă efecte pozitive, să vezi o îmbunătățire a pielii, să vezi o slăbire, dar să nu confundăm asta cu un mod de viață sănătos și potrivit corpului uman pe termen lung.”
Trucuri
– Dacă ai poftă de pizza, shaorma, inclusiv dulce, mănâncă-le dimineața. Dar nu în fiecare zi!
– Pulpa de porc fără grăsime are cam aceleași calorii ca și pulpa de pui.
– La fiecare masă dacă ai o salată verde vei avea o mai mare senzație de sațietate.
– Evită combinația de carne și carbohidrați (pâine, fasole, mazăre, linte) pentru că îngreunează digestia.
– Untul este sănătos, recomandabil în varianta 80 % grăsime. O bucățică de unt este absolut în regulă.
– Varianta tras la tigaie cu puțin unt se acceptă atâta timp cât se face rapid (și nu-l lași până sfârâie, pentru că untul NU are punctul de fumegare la o temperatură foarte ridicată). Varianta cea mai bună este în ulei de palmier.
– Dacă ți-e poftă seara de un fruct cele mai bune variante sunt o porție de ananas sau de grepfruit, nu imediat după masă și numai în cazul în care cina nu a fost una copioasă.
Pâinea, făcută în casă sau înlocuită cu pseudocereale
Aproape toate sortimentele de pâine de pe piață au în compoziție și zahăr, iar secara, hrișca etc. sunt în proporție foarte mică. Cea mai corectă variantă, în cazul în care nu îți prepari chiar tu pâinea în casă, este să micșorezi proporția de pâine cumpărată din comerț și să te îndrepți către alte surse de carbohidrați. Carmen a ales pseudocerealele (mei, quinoa, hrișcă), care se fierb. ”Quinoa are un înveliș cu substanțe care pot fi toxice, așa că trebuie să lași semințele în apă cel puțin 3 ore. Eu le las de seara până dimineața, apoi le fierb, în proporție similară cu orezul. Fac o cantitate mai mare, aștept până mai scade, o mai las acoperită puțin și boabele de quinoa se umflă pentru că absorb toată apa. Poți face asta o dată la două, trei zile, și păstrezi totul într-o caserolă la frigider. Când mi-e foame amestec quinoa cu castravete, roșie, ceapă etc..”
Abdomenul se ”construiește” în bucătărie – Dacă vrei să ai un abdomen frumos, ”acest lucru presupune ca 60 % să îl ajuți prin alimentație și 40 % cu efort, dar efortul să fie cardio general. Tradiționalele exerciții pentru abdomen reprezintă cam 10 %. În loc de sute și mii de abdomene făcute degeaba, mai bine faceți câteva zeci corecte”, ne-a spus Carmen.
Decolteu mai frumos – ”Sânii mici nu devin mai mari nici cu plantații de mărar, nici cu exerciții minune. Pe ei îi aranjează ca dimensiune doar domnul doctor. Doar că după o anumită perioadă, într-adevăr exercițiile ajută sânii să se aranjeze mult mai frumos în decolteu”, ne-a asigurat ea.
3 antrenamente sunt suficiente pentru începători
Carmen ne-a mărturisit că lumea o întreabă deseori ”Tu ce faci, dormi în sală?”. Apoi ne-a și lămurit: ”Nu, nu dorm în sală și tocmai despre asta este și dvd-ul pe care l-am scos (programul 3S pentru acasă). Poți face antrenamente de câte 15 minute, intense și care sunt foarte eficiente. Nu este important cât timp faci mișcare, ci ceea ce faci.”
Recomandarea vedetei pentru cineva care nu este pasionat de sport, dar care ar vrea să încerce să meargă la sală este să facă mișcare de 3 ori pe săptămână. Și să descopere ce tip de sport i se potrivește. Este foarte important! La fel cum este importantă găsirea unei motivații. Mi-a plăcut ce a spus, la un moment dat, în timpul întâlnirii. Că ”nimeni nu te poate face să te simți inferior fără acordul tău”, dar și că ”este o mare diferență între a îmbătrâni sănătos și a îmbătrâni chinuit de o boală cauzată de alimentația nesănătoasă pe termen lung și de lipsa de mișcare.”
Credit foto: Fitness club Oroviceanu, Carmen Bruma Oficial.