”Îmi place să împărtăşesc şi celorlalţi ce am descoperit, să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în lumea filmului şi intru în panică dacă nu apuc să văd ceva sau dacă vede cineva înaintea mea”, mi-a spus criticul de film Irina Margareta Nistor. ”Vreau să văd filmul cu o zi înainte de premieră, cum se întâmplă la vizionările noastre pentru presă” a continuat, şi n-am putut să nu constat că fiecare cuvânt pe care îl rosteşte îl transmite cu toată convingerea. I-am propus să facem un bilanţ al celor mai mediatizate filme care au rulat în acest an şi am aflat ce a încântat-o, cine este actorul celebru care a cam dezamăgit-o, pe cine vede câştigând cel puţin un premiu Oscar la următoarea ediţie a Premiilor Academiei Americane de Film, dar şi cum crede că va fi mult aşteptatul ”50 de umbre ale lui Grey.”
Cel mai recent a fost vizionarea noii părţi a filmului ”Jocurile foamei (Revolta)”. Cum vi s-a părut?
Nu sunt o fană a genului. ”The Hunger Games: Mockingjay, Part 1” mi se pare aşa o chestie din 1984 adusă în zilele noastre şi chiar nu ştiu de ce m-aş duce special să-l văd într-un weekend şi nu aş alege un film cu Woodie Allen. Dar văd că ”Jocurile foamei” are foarte mulţi fani. La vizionare erau câţiva efectiv înnebuniţi care spuneau că vor să mai vadă filmul încă o dată şi încă o dată. În fine, mie mi s-a părut sinistru, dar văd că funcţionează în continuare. Singurul lucru care mi-a plăcut foarte tare este că la sfârşit când au spus că îi dedică filmul lui Philip Seymour Hoffman -foto – (1967-2014) lumea a aplaudat şi mi s-a părut un gest foarte frumos.
Dar Interstellar?
Mi-a plăcut chiar foarte mult, iar scena cu biblioteca cu precădere, pentru că (pe lângă faptul că în această perioadă este şi târgul de carte, dar nu numai de asta), lucrurile cu adevărat frumoase nu se pot întâmpla decât într-o bibliotecă. Şi întotdeauna mi-am dorit să am o bibliotecă mai mare decât cea pe care o am acasă. Ocupă doar trei pereţi. Aş fi vrut să ocupe tot, şi tavanul. De asemenea, ceea ce îmi mai place în acest film este că există o relaţie mai specială cu timpul. La rândul meu nu-l stăpânesc foarte bine şi nici nu reuşesc să îl înţeleg foarte bine.
Credeţi că va câştiga vreun premiu Oscar?
Au făcut foarte multă agitaţie cu el şi s-ar putea să câştige un premiu pentru imagine. Nu cred să obţină mai mult decât atât. Lumea tot face comparaţie între “Interstelar” şi ”Inception”, cu Leo di Caprio. Nu ştiu dacă este mai bun decât acela, dar este după părerea mea între foarte puţinele filme în care o călătorie în spaţiu, un SF, m-a tentat. În general nu se întâmplă. Însă cine chiar cred că va lua un Oscar este Robert Downey Jr.. Sigur va fi nominalizat pentru ”Judecătorul”, film în care evident el este avocatul. (râde)
Multă agitaţie a fost şi în jurul filmului cu Brad Pitt, ”Furia: Eroi anonimi”. A fost pe gustul dv.?
Brad Pitt a fost o dezamăgire totală. Filmul a fost ca un joc video care nu se mai termina. Se împuşcau şi se împuşcau şi iar se împuşcau… Mai vrei să vezi şi altceva.
Care dintre producţiile din acest an v-a încântat?
„Fata dispărută” (Gone girl) pentru că este o chintesenţă de Hitchcock, pentru că este un thriller impecabil, un film realizat după o carte care a apărut deja, şi combină tot ce se poarte pe lumea asta. Atunci când vezi mii şi zeci de mii de filme există riscul să ghiceşti ce urmează, e greu să te mai surprindă ceva, însă în acest film nimic nu e previzibil. Sunt actori interesanţi care au jucat cu multă poftă şi te întrebi până unde or să meargă lucrurile. A avut de toate, au fost răsturnări de situaţie permanent, deci a fost perfect. Fata dispărută cred că este preferatul meu dintre filmele care au rulat anul acesta.
Iar pentru începutul lui 2015 se anunţă cu surle şi trâmbiţe ”50 shades of Grey”. Ce aşteptări aveţi de la această producţie?
Este promovat foarte mult, într-adevăr. La Londra primul trailer a început să ruleze în urmă cu câteva luni. Acum a apărut un altul. Or să tot schimbe, să existe tentaţie. Înţeleg de la cei care au citit cartea, chiar de la nişte fete foarte tinere, că este un roman explicativ aşa… ca un manual de anatomie. Deci nu cred că o să mă încânte foarte tare. Din trailer nu reiese asta, dar s-ar putea ca acolo să fi redus ei dezastrul că le-ar fi putut pune americanii restricţie de 18 + şi s-ar fi pierdut publicul cu vârsta de 16-18 ani, care este majoritar pentru ei.
Când nu vă uitaţi la filme ce vă place să faceţi?
Merg la teatru, la concerte, la expoziţii, organizez festivaluri şi fac parte din jurii destul de des.
Viaţa dv. ar putea fi inclusă într-o comedie, o dramă sau într-o producţie de suspans?
Cred că ar fi mai degrabă inclusă într-un serial, pentru că niciodată nu-mi ajunge timpul, dar este o viaţă extrem de variată, tocmai din ideea de a nu mă plictisi. Ar fi o istorie, dacă se poate, fără de sfârşit.