Siguranța și încrederea de sine sunt lucruri pe care cu toții ni le dorim. Locurile în care ne aflăm și situațiile imprevizibile, posibil periculoase, ne pot pune în dificultate, mai ales pe noi, femeile. Însă există un loc pe care l-am descoperit și în care orice femeie, indiferent de vârstă și de pregătirea fizică, se poate redescoperi prin arte marțiale mai puternică și mai cumpătată. Stăpânirea emoțiilor poate fi esențială în situații critice.
La sala Maestrului Emerit în Arte Marțiale, Gabriel Oroviceanu, se reunesc de două ori pe săptămână femei de vârste foarte diferite, cu meserii total opuse, unele dintre ele care pierd pe drum și câte două ore doar ca să ajungă la curs. În sală, disciplina este cuvântul cheie. Toată lumea ascultă sfaturile și comenzile date de Sifu (denumirea în chineză a Maestrului în Arte Marțiale).
Dezvolți capacitatea creierului și înveți cum să gestionezi situațiile critice
Sifu Gabi Oroviceanu predă autoapărarea, teoretică și practică, prin mișcări îmbinate de wushu și kempo. Poate suna complicat, așa că o să rezum în câteva cuvinte. Îți îmbunătățești coordonarea, viteza, rezistența, mobilitatea, ți se dezvoltă capacitatea creierului și înveți cum să te aperi în situațiile critice. Iar rezultatele încep să se vadă după primele ședințe.
Bărbatul este puternic, însă femeia poate excela în intuiție
Multe femei au întrebat: ”Cum e posibil ca fiind mai mică, având o forță inferioară celei masculine, să înving un bărbat?” Răspunsul este simplu, spune Gabi Oroviceanu: ”Bărbatul are unele calități și defecte, iar femeia are alte calități și defecte. Bărbatul este puternic, curajos, agresiv și orgolios. Femeia are grație, orgoliul ei este un pic mai mic pentru că ea știe că are o forță mai mică, însă poate excela în intuiție, în imaginație, în îndemânare, în suplețe, chiar și în viteză și precizie. Dacă un bărbat are intenții violente se vede imediat, pentru că se încordează, se înfurie. Dacă o femeie are de gând să te atace, ea nu trebuie decât să zâmbească, să se apropie de tine, iar când a ajuns destul de aproape sunt multe puncte pe care, dacă ea le știe, poate lovi cu maxim succes (ochi, testicule, gât etc.). Și nu vei avea nicio șansă vreodată să știi ce va urma”, îmi explică antrenorul emerit.
Calitățile care nu se văd la prima vedere
”În primul rând, lucrăm la dezvoltarea tuturor calităților motrice în exerciții specifice artelor marțiale. Și apoi, ușor, ușor, începem să antrenăm tehnicile de bază de brațe, de picior, lovituri de coate, de genunchi, tehnici de apărare, eschive, tehnici de atac, deplasări. De asemenea, lucrăm foarte mult la îmbunătățirea calităților care nu se văd la prima vedere: aprecierea distanței, a momentului potrivit de a acționa. Îmbunătățim deplasarea, pentru a putea alerga, sări peste o groapă, peste o bordură, un gard. Sau pentru a putea să te ferești dacă vine ceva sau cineva spre tine. Dezvoltăm atenția, concentrarea, puterea de anticipare și facem exerciții prin care se dezvoltă imaginația. Uneori, tot ca exercițiu, le enervez în mod deliberat pe cursante, pentru ca ele să-și dea singure seama care le sunt punctele slabe. Iar dacă le știi, poți să le și remediezi”.
Autoapărarea reprezintă 90% teorie, iar restul antrenament
Să ne imaginăm că pe o stradă se află o femeie care intuiește că un alt om din apropierea ei este periculos și vrea să atace. ”Autoapărarea reprezintă peste 90% teorie, iar restul este partea practică, antrenamentul propriu-zis. Partea de teorie te ajută să nu ajungi la situația conflictuală. Odată ajuns acolo depinde totul de experiența pe care o ai. Nu te naști cu ea și nici nu o dobândești peste noapte. Ideal nu e este să aplanezi, ci să NU ajungi acolo. Dar pentru că sunt situații și situații, cu experiență și cu o teorie foarte bine însușite îți poți da seama dacă și cum trebuie să te lupți. La sală facem încălzire și pregătire fizică, lucrăm tehnici de bază la oglindă, tehnici de bază din deplasare pentru brațe și picioare. Cam tot ce practicăm la sală se poate exersa și acasă. Tehnici de box la sac pentru aprecierea distanței, a timingului, a preciziei în lovituri, dar și cum să își miște o femeie corpul astfel încât loviturile să se îmbine în perfectă armonie. Apoi urmează combinații cu partener, de palmare, de picioare și de brațe/picioare”.
Trucuri intuitive
- Un boxer este foarte bine pregătit pentru loviturile de la șold în sus, în timp ce partea de picioare nu este deloc lucrată și deci poate fi o zonă vulnerabilă.
- Un luptător este foarte bine antrenat în contactul de la mică distanță (agățări, prinderi), însă pentru lovituri nu este antrenat, deoarece nu e pe specificul ramurei sportive. Este posibil să aibă viteză de reacție, de percepție, dar viteza de deplasare poate fi mai mică decât a altora.
Sifu Gabi Oroviceanu pregătește sportivi profesioniști și sprijină tinerii fără posibilități
La Fight Club Oroviceanu sunt antrenați și sportivi profesioniști, care au câștigat titluri naționale și europene, deși mulți dintre ei au avut situații sociale defavorizate. De altfel, Gabriel Oroviceanu i-a susținut din fonduri proprii pe mai mulți copii care au crescut la orfelinat și alți tineri fără posibilități care i-au pășit pragul sălii și au fost dornici să-și depășească condiția.
”Celor defavorizați nu le-am cerut niciodată bani și nici n-o voi face vreodată. Îmi place o vorbă care spune că nu le dau eu peștele, ci îi învăț pe ei să pescuiască”, se destăinuie maestrul în sport.
Fondurile au nevoie în prezent de suplimentare, așa că ajutorul este oricând binevenit.
Despre Gabriel Oroviceanu – Este membru fondator al Federaţiei Române de Arte Marţiale și al Federației Române de Kempo, deține 6 Dan wushu, 5 Dan kempo, 1 Dan judo, este Antrenor Emerit şi Maestru al Sportului, dar și Campion European Kempo Full Contact. La sala Fight Club Oroviceanu are inclusiv clase pentru copii și face și ședințe de personal training.
Așa că dacă ești tentat(ă) să înveți arte marțiale și simți nevoia de o schimbare a existenței tale, încearcă! Vei vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Credit foto: Corina Stoicescu