Iris Apfel, divă a modei la peste 90 de ani!

IRIS APFEL este o femeie incredibilă, devenită fashion icon probabil când se aștepta mai puțin. Şi, da, are vârsta de peste 90 de ani! Tinereţea nu se măsoară în ani, ci în starea de bine, iar simpatica bătrânică, o adevărată ”rara avis” (latină: pasăre rară) după cum şi-a denumit şi una dintre colecţii, gestionează situaţia excepțional. Se înconjoară cu ceea ce o face fericită.

Fost designer de interior, consultant la Casa Albă în proiecte de restaurare în timpul a nouă preşedinţi (Truman, Eisenhower, Nixon, Kennedy, Johnson, Carter, Reagan, Bush şi Clinton), stilist şi designer de haine, de încălţăminte şi de accesorii, Iris Apfel (92 de ani) este imposibil să nu se remarce. Persoane influente din lumea modei, deopotrivă cu media americană şi fashioniste din toată lumea se declară fascinate de felul de a fi al artistei americane nonagenare.

Iris Apfel interior design house New York

Credit foto: Albert Maysles

Iris este în continuare prezentă la evenimentele mondene importante. Cel mai recent a fost la Gala anuală GEM Awards din 10 ianuarie de la New York, eveniment la care au fost premiate brandurile de bijuterii cu cele mai semnificative rezultate. Şi chiar dacă accesoriu i-a fost un scaun cu rotile, farmecul i-a rămas acelaşi şi a răsplătit privirile celor din jur cu zâmbetul său cald.

Iris Apfel event New York
(Gala GEM Awards, New York), 2014

Artista s-a născut în cartierul Astoria, din Queens, New York, pe 29 august 1921. Tatăl ei, Samuel Barrel, avea o afacere cu geamuri şi oglinzi, iar mama ei, Sadye, rusoaică de origine, deţinea un mic magazin cu haine. Singurul copil la părinţi, Iris a studiat Istoria Artei la Universitatea din New York. Apoi a lucrat pentru publicaţia ”Women’s Wear Daily”, pentru designerul de interior Elinor Johnson şi a încercat şi un post de asistentă al unui desenator de ilustraţii, Robert Goodman.

Iris Apfel event red Iris Apfel event iris-apfel-in-a-recent-issue-of-o-magazine

În 1948 s-a măritat cu stilistul Carl Apfel, cei doi având deja 65 de ani de când au o căsnicie fericită. La doi ani de la oficializarea relaţiei lor, şi-au deschis firma de textile Old World Weavers pe care au condus-o până în 1992, când s-au retras din lumea afacerilor. Iris a continuat să fie consultant şi a acceptat invitaţii la numeroase prezentări în care a vorbit despre stil şi modă.

Iris-Apfel-husband

Iris Apfel husband Light International

O colaborare foarte bună s-a dovedit şi asocierea imaginii ei cu celebrul brand MAC Cosmetics, prin care la sfârşitul anului 2011 a fost lansată Iris Apfel MAC Collection.

Raw-Entertainment-MAC-Iris-Apfel-Colection-480x314

Important nu este ce faci, ci la ce foloseşti ceea ce faci.

La Muzeul de Artă şi Design din New York (MOMA Museum), Apfel i-a acordat în urmă câteva luni un interviu jurnalistei Deborah Needleman, redactor-şef al revistei ”T Magazine”. ”Stilul constă în atitudine, atitudine, atitudine”, a spus Apfel. ”Important nu este ce faci, ci la ce foloseşti ceea ce faci”. Apoi, descriindu-şi proiectele de amenajări interioare, aceasta a explicat: ”Designul înseamnă exprimare proprie, nu copierea altcuiva. Îmi place stilul vintage și mă încântă obiectele de mobilier de modă veche. Mereu mi-au plăcut, mă fac să arăt mai bine!”, a glumit Iris. (Poți urmări interviul video pe http://nyti.ms/1am1t6p)

Iris Apfel house interios design

Designul înseamnă exprimare proprie, nu copierea altcuiva.

Iris Apfel Franco Vogt Photography

A devenit celebră la vârsta de 84 de ani

Evenimentul care a propulsat-o pe Iris Apfel într-o vedetă de primă linie în modă a avut loc în anul 2005. Atunci, designerul a realizat o colecţie de haine, încălţăminte şi accesorii, pe care a numit-o Rara Avis, iar prezentarea a fost găzduită de Muzeul Metropolitan de Artă din New York. Succesul a fost răsunător și de atunci Iris Apfel a început un maraton de apariții în reviste, proiecte speciale, emisiuni şi a fost invitată în numeroase rânduri ca speaker pentru studenți la design și femei care își caută stilul. A creeat şi o gamă de accesorii, accesibilă ca preţ şi distribuită prin intermediul Home Shopping Network (SUA). Iar la Muzeul The Peabody Essex din Salem, Massachusetts, au fost expuse o lungă perioadă piese din colecţia ei Rara Avis.

apfel_ensemblescjwalkerforpeabodyessexmuseum

irisapfel-informaloutfits

UPDATE:

Karl Apfel, soțul lui Iris, a murit pe 1 august 2015, cu doar câteva zile înainte de a împlini vârsta de 101 ani.

Iris Apfel are în prezent 94 de ani.

IRIS este documentarul lansat despre artistă, în anul 2015.

Credit foto: Albert Maysles, Franco Vogt Photography, Splash News, O Magazine, T Magazine, Daily Candy, Kravis Center For The Performing Arts, MAC Cosmetics, The Peabody Essex Museum.

More from Corina Stoicescu

”Burlacul” Andrei Andrei a filmat cu celebrul muzician John Legend

Modelul român Andrei Andrei, protagonistul unui fost sezon al show-ului ”Burlacul”, de...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.