Părinţii nu l-au lăsat să cânte pentru că facea gălăgie şi a devenit producător de hituri nr. 1

doctor lukeOamenii din spatele celebrităţilor, deşi deseori nu sunt cunoscuţi, reprezintă motorul proiectelor. Dr. Luke este un excelent producător muzical din Statele Unite şi autorul unora dintre cele mai tari hituri din ultimii ani. Cam orice top ai asculta, fie el din SUA, Marea Britanie, Canada, Germania, inclusiv România sau alte colţuri ale lumii, este foarte posibil ca Dr. Luke să fi lucrat la cel puţin una dintre piese. O listă scurtă a hiturilor pe care le-a produs: Avril Lavigne ”Girlfriend”, Katy Perry ”I kissed a girl”, ”Hot ‘n’ Cold”, ”E.T”, ”Roar”, Katy Perry (Feat Juicy J) ”Dark Horse”, Britney Spears ”Circus”, Kelly Clarkson ”My Life Would Suck Without You”, Flo Rida feat. Kesha ”Right Round”, Kesha ”Tik Tok”, Miley Cyrus ”Party in the U.S.A.” sau Jessie J ”Price Tag.”

dr luke miley-cyrus-grammy gala

kesha-dr luke florida

Lukasz Sebastian Gottwald, cunoscut în lumea muzicală ca Dr. Luke, este compozitor, producător şi s-a remarcat mai întâi ca şi chitarist şi lider al formaţiei din cadrul show-ului Saturday Night Live. Doar că din anul 2004 a hotărât să o ia pe un alt drum. Simţea că altceva e ceea ce îşi doreşte. Şi astfel, în ultimii zece ani, a co-produs şi a scris, împreună cu prietenul său, compozitorul suedez Max Martin, o parte dintre textele a peste 30 de hituri regăsite în cele mai bune clasamente muzicale. Mai mult decât atât, Dr. Luke a fost desemnat de două ori compozitorul anului în cadrul galei ASCAP şi a fost nominalizat de patru ori la premiile Grammy.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????kesha-dr-luke-300

Unul dintre acei oameni străluciţi

La patruzeci de ani, el este unul dintre cei mai bine văzuţi producători americani. Atât piesa lui Miley Cyrus “Wrecking Ball”, ajunsă pe locul 1 în Billboard Hot 100, cât şi hitul lui Katy Perry, “Roar,” care a deţinut, la fel, prima poziţie a aceluiaşi clasament, sunt ambele produse de Dr. Luke. Şeful Sony Music, Doug Morris, spunea: “Lukasz este unul dintre acei oameni străluciți care apare o dată la cinci ani”. Şi nu numai el consideră asta având în vedere că printre artiştii cu care a colaborat Dr. Luke sunt şi Taio Cruz, B.O.B, Nicki Minaj, Rihanna sau Shakira.

 Nickelodeon's 23rd Annual Kids' Choice Awards - Red CarpetDr Luke si Pitbull

 

De la tobe la chitară

Dr. Luke (născut în Rhode Island, New York, pe 26 septembrie 1973) şi-a dorit de mic copil să devină muzician şi şi-a rugat părinţii o lungă perioadă să îl lase să cânte la tobe. Au refuzat vehement din cauza gălăgiei pe care ar fi făcut-o în casă. Apoi, când sora lui mai mare a început să cânte la chitară, adolescentul Luckasz a împrumutat instrumentul de la ea şi s-a apucat să studieze. A învăţat singur, exersând şi ascultând cu regularitate diverse fragmente muzicale pe care încerca să le reproducă. În 1997 a dat lovitura, când a fost angajat ca şi chitarist pentru Saturday Night Live Band.  Apoi a remixat piesele unor artişti şi a ajuns să aibă un impact important şi ca DJ, devenind foarte popular în circuitul hip-hop underground. Aşa l-a cunoscut pe suedezul Max Martin, şi el compozitor şi producător, care i-a schimbat traiectoria carierei lui Dr. Luke. Cei doi au început să lucreze împreună, proiectele lor derulându-se şi astăzi.

Dr Luke chitaraLocuieşte în fosta casă a lui Ozzy Osbourne

Spre deosebire de mulţi compozitori, Dr. Luke nu îşi doreşte o carieră solo. Vom auzi probabil de el mulţi ani de-acum înainte drept continuator al lansării hitului din reşendinţa lui actuală aflată în Los Angeles, pe care a cumpărat-o de la Ozzy Osbourne. ”Casa lui Luke se află lângă plajă, în Hollywood Hills şi a fost renovată astfel încât să aibă tot aici şi spaţiul de lucru. Studioul este la etaj într-o cameră cu lambriuri din lemn, spaţiu care înainte a fost biblioteca lui Ozzy. Luke stă pe un scaun de birou, în faţa unui pupitru cu multe calculatoare, dar cel mai adesea pășește cu picioarele goale pe podea, oprindu-se din când în când să se întindă de arcadele casei sale”, nota cu ceva vreme în urmă publicaţia The New Yorker într-un articol dedicat producătorului.

luke-e1400606001159Câteva dintre sumele obţinute prin hiturile lui Dr. Luke, conform Celebritynetworth.com:

Avril Lavigne“Girlfriend” (nr. 1 în 14 ţări, inclusiv SUA), profit aproximativ: 7 milioane de dolari.

Katy Perry– ”I Kissed a Girl” (nr. 1 în 20 de ţări inclusiv SUA), profit aproximativ: 10 milioane de dolari.

Katy Perry feat.  Kanye West – “E.T” (în Top 10 în 13 ţări, nr 1 în US Billboard Hot 100), profit aproximativ: 8,2 milioane de dolari.

Britney Spears – “Circus” (în Top 10 în 8 ţări, nr 3 în US Billboard Hot 100), profit aproximativ: 7 milioane de dolari.

Flo Rida feat. Kesha“Right Round” (în Top 10 în 22 de ţări şi nr. 1 US Billboard Hot 100), profit aproximativ: 7,7 milioane de dolari.

Jessie J – Price Tag (în Top 10 în 30 de ţări), profit aproximativ: 3,2 milioane de dolari.

Kesha“Tik Tok” (nr. 1 în 15 ţări, inclusiv SUA), profit aproximativ: 20 de milioane de dolari.

Kesha Dr. LukeCredit foto: Just jared, Google.

More from Corina Stoicescu

Fetiţa care a descoperit secretul vânzărilor

Una dintre cele mai motivante poveşti despre succes aparţine Markitei Andrews, o...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.