Secretul din spatele filmului Dallas Buyers Club

Poster Dallas ClubSubiectul filmului Dallas Buyers Club este, fără îndoială, impresionant, mai ales că e real. Producţia a câştigat premii, este considerată una dintre cele mai bune ale anului şi a avut deja încasări de peste 30 de milioane de dolari. Dar merită să mai cunoaşteţi o poveste! Cea din spatele bugetului alocat filmului. Personajele principale sunt producătorul Cassian Elwes şi investitorul francez Nicolas Chartier. Pentru a-şi urma visul, cel din urmă a scris un scenariu în timp ce era angajat să cureţe toalete la EuroDisney şi a dormit sub cerul liber la Cannes, în speranţa că va reuşi să pătrundă cumva în lumea filmului. Surpriză: a şi reuşit!

Producătorul Cassian Elwes a dezvăluit pe site-ul american Thewrap.com că a citit prima dată scenariul Dallas Buyers Club în anul 2001 şi i s-a părut incredibil. După zece ani, imediat după ce a terminat producţia ”The Paperboy”, a discutat cu Matthew McConaughey pe care nu îl cunoştea foarte bine. Atunci a aflat că Matthew era fascinat de un anume proiect numit Dallas Buyers Club. Împreună cu regizorul Jean Marc Vallee, toţi şi-au dorit realizarea filmului, iar din calculele făcute era nevoie de o investiţie de 8 milioane de dolari. Cassian s-a simţit total descurajat, dar şi-a amintit de vechiul amic Nicolas Chartier, pe care îl ajutase cu mulţi ani în urmă.

Film producer Cassian ElwesPe când se afla la Cannes, în 1994, Cassian a găsit un scenariu în camera lui, la hotelul Charlton, cu mesajul: ”Domnule Elwes, vă rog, citiţi-mi scenariul, iar dacă vă place sunaţi-mă la numărul de telefon trecut mai jos.”

L-a citit, i s-a părut interesant, iar întâmplarea a făcut ca a doua zi să ia micul dejun cu producătorii tv şi de film Donald Kushner şi Larry Mortoff. Le-a recomandat scenariul, de care aceştia au fost încântaţi.

“Cât vrei pentru el?

“100.000 de dolari”

“Dar cine l-a scris?”

“Contează?!”

“Nu. Batem palma”.

”Unde eşti cazat? Într-un sac de dormit, pe plajă”

Întors în camera de hotel, cu intenţia de a afla cine era de fapt autorul scenariului, Cassian a sunat la numărul din josul paginii şi o voce cu accent franţuzesc i-a răspuns. Americanul s-a întâlnit apoi cu un tânăr francez şi l-a rugat să îi spună mai multe despre ce face. ”Sunt student”, a spus tânărul Nicolas Chartier. “M-am angajat pe perioada verii la EuroDisney, încercând să găsesc o cale de a intra în lumea filmului, doar că până acum nu m-au pus decât să spăl toaletele. Aşa că am luat trenul din Paris şi am venit la Cannes, în weekend. Am adus 40 de copii ale scenariului pe care l-am scris, mi-am făcut o listă cu numele producătorilor şi agenţilor şi i-am implorat pe câţiva angajaţi ai hotelului să îmi strecoare scenariile pe sub cât mai multe uşi.”

“Unde eşti cazat?”

“Păi… într-un sac de dormit, pe plajă, în faţa acestui hotel.”

“Şi numărul de telefon la care te-am sunat?”

“Este un telefon public de pe plajă. Am stat lângă el două zile, cu speranţa că cineva mă va suna până la urmă.”

“Am o veste bună. Ţi-am vândul scenariul în schimbul a 100.000 de dolari.”

Tânărul a izbucnit în plâns.

Cu banii primiţi, Nicolas Chartier (foto) s-a mutat în California. S-a angajat la o companie specializată în vânzări, iar după cinci ani şi-a înfiinţat propria companie, Voltage Pictures. În 2010 a obţinut chiar premiul Oscar pentru filmul “The Hurt Locker.”

nicolas chartier oscar
Nicolas Chartier

Pentru că mai avea nevoie de o sumă de bani pentru a demara începerea filmului, Cassian l-a sunat, aşadar, pe vechiul prieten: ”Nic, ce spui de Dallas Buyers Club?”

“Oh, nu! Nu vreau să fac acest film, este un subiect delicat şi piaţa actuală nu e pregătită.”

“Nic, îţi aminteşti noaptea aceea în care ne-am întâlnit la Cannes?”

“Bineînţeles!”

“În toţi aceşti ani nu ţi-am cerut nimic. Acum am să te rog să pui în joc 3 milioane de dolari pentru drepturile Dallas Buyers Club în străinătate. Doar asta!”

“Atunci, am să te ajut.”

Cassian Elwes şi Nicolas Chartier s-au ajutat astfel reciproc şi au mers împreună la Gala de decernare a premiilor Oscar 2014, poate, cu şi mai mult noroc!

Jennifer Gardner Matthew Jared Leto premiere(Jennifer Garner, Matthew McConaughey şi Jared Leto la premiera Dallas Buyers Club, la Festivalul Internaţional de Film din Toronto, Canada UPI/Christine Chew/ License Photo)

Două premii Oscar

Dallas Buyers Club a obţinut distincţii la Globurile de Aur şi Screen Actors Guild Awards, prin prestaţiile actorilor Matthew McConaughey şi Jared Leto. Iar la cea de-a 86-a ediţie a decernării premiilor Academiei Americane de Film, pelicula a avut şase nominalizări şi a câştigat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal (Matthew McConaughey) şi cel mai bun actor în rol secundar (Jared Leto).

Filmul, în regia lui Jean Marc Valle, prezintă lumea bolnavilor de SIDA în anii ’80. Matthew McConaughey (44 de ani) îl interpretează pe Ron Woodroof, personaj real, care a reuşit prin cazul său să schimbe sistemul medical american. Diagnosticat cu HIV, acestuia i se mai dăduseră încă 6 luni de viaţă, dar a mai trăit 7 ani. În toată această perioadă s-a împotrivit sistemului medical, a refuzat medicamentele oferite şi netestate şi a adus pe piaţa neagră medicamente alternative, care i-au prelungit viaţa.

McConaughey a impresionat prin interpretarea emoţionantă, dar şi datorită transformării sale fizice pentru acest rol. El a slăbit 20 de kilograme şi a fost considerat favorit la premiile Oscar, categoria cel mai bun actor în rol principal.

dallas buyer sclubCredit foto: Google, Christine Chew, Getty Images.

More from Corina Stoicescu

Eşti gata de vacanţă?

Sunt oameni şi oameni. Unii dintre ei visează mereu să evadeze. Să...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.