La Radio: Moda în pandemie cu fashion designerul Raluca Mihălceanu

În prima ediție a colaborării mele cu emisiunea Cutia Pandorei de la Radio Punct, radioul românilor din Marea Britanie, am dezbătut subiectul moda în pandemie.

Cu această ocazie vă întreb. Dumneavoastră cât de mult vi s-a schimbat comportamentul în privința shoppingului de haine?

Mă voi duce înapoi în istorie când după cel de-al Doilea Război Mondial moda aproape că nu mai exista. Oamenii nu aveau bani, hainele nu reprezentau o nevoie primară, producțiile fuseseră sistate, iar afacerile compromise. Apoi, ideile constructive au început să apară. Au fost organizate tot mai multe evenimente de modă private la New York, ca alternativă a pieței din Franța, grav afectată de război, și de unde doamnele din Statele Unite ale Americii își cumpărau de obicei ținutele.

A început ulterior Săptămâna Modei de la Paris, în 1945, de la Milano în 1953, și Săptămâna Modei de la Londra, a cărei primă ediție a avut loc în anul 1984.

Asistăm la un proces ciclic?

Moda a cunoscut o dezvoltare continuă, devenind o industrie colosală. Este un proces ciclic la care asistăm și în prezent? Pentru că industria modei a fost afectată masiv de pandemia cauzată de virusul Covid 19. Inclusiv mari retaileri de pe high street, unii dintre ei care se confruntau deja cu probleme dinaintea pandemiei. Și aici voi include Victoria’s Secret, dar și John Lewis sau divizia de haine a Marks & Spencer. Apoi, renumitul department store Century 21 din New York, care la începutul lunii septembrie 2020 a anunțat că își va închide definitiv porțile după 60 de ani în care a vândul cele mai cunoscute fashion branduri din lume.  

Invitatul emisiunii: fashion designerul Raluca Mihălceanu

În acestă ediție am avut și un invitat surpriză. Un designer de modă român care vinde rochii în toată lumea. Voi da din casă și am să vă spun că Andreea Esca este una dintre persoanele publice care am văzut că îi poartă creațiilea. Același designer în luna februarie a acestui an, chiar înainte de pandemie, și-a expus colecția la târgul de modă Pure London. Ne-a dezvăluit cum i-a fost impactată afacerea și ce schimbări s-au produs.

Accesează interviul integral:

Emisiunea Cutia Pandorei este difuzată în fiecare vineri de la ora 18:35 la Radio Punct și în reluare sâmbăta de la ora 10:35.

Pe Raluca o puteți găsi pe Shop Raluca Mihălceanu și pe Instagram Atelier Raluca Mihălceanu.

Concluzia acestei emisiuni este că nu vom uita anul 2020. Cum cei implicați și pasionați de lumea modei nu vor uita acestă lună septembrie, cunoscută și ca Luna Modei, în care evenimente ca New York Fashion Week, urmat de London Fashion Week aproape că nu au mai avut loc. Cu restricții fără precedent, show-uri puține și chiar și acestea în majoritate accesibile doar online.

Închei prin a spune că moda va fi mereu prezentă în societate sub o formă sau alta. Deocamdată se evidențiază măștile, unele dintre ele transmițând prin imprimeurile pe care le au și statement-uri. Iar mai departe, rămâne de văzut care va fi direcția.  

Până data viitoare, gânduri bune și aveți grijă de voi!

Photo credentials: Raluca Mihălceanu, Fashion Week Online, Corina Stoicescu, Pixabay.

More from Corina Stoicescu

S-a inventat ceara depilatoare anti-aging!

Una dintre cele două inovații prezentate recent de Topline este Depileve Cerazyme...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.