Ploaie ca-n filme în Manhattan

Azi toarnă cu găleata în Manhattan. Ascult un post de radio american și tocmai se aud acordurile piesei “Purple Rain”, celebrul hit al lui Prince. Se potrivește perfect cu vremea de afară. Iar eu până să ajung să scriu aceste rânduri, m-am nimerit fix în mijlocul unei ploi torențíale.

 

Manhattan Empire State Building

Am fost la cel mai important târg de carte din America de Nord,  Book Expo America 2015, desfășurat între 27 și 31 mai. Evenimentul a avut o participare internațională, inclusiv, pentru a doua oară, cea a României. După ce am făcut un interviu cu directorul Institutului Cultural Român din New York, dna Doina Uricariu, și am ascultat speech-urile directorului ziarului NY Magazin, Grigore Culian, și al scriitorului Valery Oișteanu am mai stat la târg preț de câteva zeci de minute.

IMG_1123

Actorul John Leguizamo a lansat o carte

L-am văzut pe John Leguizamo, actor celebru care s-a remarcat în filme ca “Romeo și Julieta”, “Die Hard 2” și în mai multe producții polițiste. Leguizamo și-a lansat cartea ”Ghetto Klown”, motiv pentru care se făcuse o lungă coadă pentru poze și autografe, așa că m-am mulțumit să îi fac doar câteva fotografii. Îmi pare rău că la târg mi-a scăpat actrița Julianne Moore, pe care mi-ar fi plăcut să o văd în realitate, dar n-am niciun regret în ce o privește pe Khloe Kardashian, și ea invitată la Book Expo America.

John Leguizamo
IMG_1137 John Leguizamo

În New York se apropia furtuna

Telefonul sună. Un prieten voia să mă anunțe că vremea se înrăutățește. Oricum urma să plec de la Jacob Javits Center, locul evenimentului, doar că până la Port Authority, unde voiam eu să ajung, m-am pricopsit cu o ploaie torențială, exact ca în filmele americane.

Am simțit umezeala din aerul newyorkez de când am ieșit din Javits Center. Vântul sulfa cu putere, iar curentul format între zgârie-nori mi-a întors umbrela pe dos. Am grăbit pasul, m-am trezit alergând. Alți oameni, la fel, în jurul meu. După o fugă nebună, în zig-zag deja, în bătaia vântului, am reușit să intru într-un shop. Cu umbrela mea, cu spițele întoarse și unele sărite, eu udă leoarcă și cu rimelul care îmi șiruia pe față am deschis ușa magazinului.

O vânzătoare a venit cu un sul mare de șervețele, pe care l-a împărțit tuturor celor care intrasem să ne adăpostim. M-a impresionat gestul ei. Noi ăștia uzii deja împărțeam impresii. Referitoare, previzibil, la furtuna de afară.

IMG_1230

M-am uitat, din nou, pe geam. “Asta e!“, mi-am spus, ”nu pot sta aici toată ziua.  Măcar ies în ploaie la New York!”.

După câteva stopuri și bălți sărite, am ajuns la Port Authority. Un stand cu suveniruri mi-a ieșit în cale. Pe lângă geanta cu de toate, aparatul foto, umbrela și cele patru cărți pe care le aveam de la târg, ce mai contau câteva suveniruri?! Am luat, să fie.

Am alergat de îndată spre autobuz în autogara cu mai multe etaje. L-am prins pe ultima sută de metri și după nici 20 de minute m-a lăsat în fața clădirii unde locuiesc. După ce am intrat pe ușă era să-mi rup gâtul în urma unei alunecări spectaculoase pe parchet, din cauza balerinilor mei uzi și deveniți deja ”bărcuțe” de la atâta apă. Oricum, ce mai conta, înfruntasem furtuna!

Toată ziua m-a dus cu gandul la un episod din “Seinfeld”. Nu mai spun că de îndată ce am ajuns, am primit și un mesaj de avertizare pe telefon: Alertă de furtună! Să evit zona vizată (pe unde, evident, fusesem deja). :))

Una peste alta, acum mă amuz. Ploaia nu dă semne să se potolească (cel puțin nu în noaptea asta), la radio continuă muzica din playlist, iar cărțile cu care m-am întors de la târg mă așteaptă. Și eu de abia aștept să le descopăr, filă cu filă.

Book Expo America
Book Expo America

Book Expo America

Jacob Javits Center
Jacob Javits Center

 

Credit foto: Corina Stoicescu

More from Corina Stoicescu

George Baltă și Daniel Osmanovici au prins aripi la Wings for Life World Run 2016

Cei doi ambasadori Wings for Life World Run, George Baltă și Daniel...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.