150 de ani de la începutul domniei lui Carol I

Credit foto: Wikimedia.org
Carol I (1839-1914), King of Romania 1866-1914, wearing numerous orders and medals including the chain of the Order of the House of Hohenzollern, the breast-stars of the Order of the Crown of Romania and the Star of Romania, the jewel of the Royal Prussian Order Pour le Mérite *on ivory *oval 5.8 cm *signed b.l.: Zehngraf

„Cabinetul de istorie” – O lecție de istorie la Fundația Dignitas este unul dintre evenimentele care marchează astăzi împlinirea a 150 de ani de la domnia lui Carol I, primul rege al României.

 

La 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domnitor al României, iar Alexandru Ioan Cuza încheie provizoratul locotenenţei domneşti. După cucerirea independenței, Carol a fost încoronat la 10 mai 1881, devenind primul rege al României.
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la începutul domniei lui Carol I și încoronarea primului rege al țării, Fundația Dignitas organizează astăzi un eveniment care face parte de programul său “Cabinetul de istorie”: o lecție de istorie dedicată regilor și reginelor României moderne.

La evenimentul programat de la ora 15:00 participă elevi de la Școala Gimnazială „Anastasia Popescu” și Școala Gimnazială nr. 178 din București, împreună cu profesorii și părinții lor.
Lecția va fi susținută de drd. Alexandru Groza de la Facultatea de istorie a Universității București, membru în echipa de autori din proiectul editorial „Regii și Reginele noastre”, o serie de cărți coordonată, la Curtea Veche Publishing, de istoricul Adrian Cioroianu.

Credit foto: Fundația Dignitas
Elevi în Sala muzeală a Fundației Dignitas

Expoziție de fotografii-document

Copiii se vor bucura de un material didactic inedit, lecția având loc în galeria Fundației Dignitas, unde va fi vernisată o expoziție de fotografii-document din colecția fundației. Aceste fotografii ilustrează momente și prezintă personaje din epoca de împlinire a unor mari deziderate naționale: independența de stat și modernizarea instituțiilor statului.
În cadrul evenimentului, elevii vor participa la un concurs, pe baza experienței de învățare oferită de lecție și vor primi premii din partea organizatorilor.

”Educația este soluția schimbării de mentalitate și a revigorării societății românești”

La final, copiii vor putea să îi cunoască pe autorii cărților din seria „Regii și Reginele noastre” și să discute cu Andrei Radu, coautor al volumului Carol I. Acesta le va împărtăși câteva secrete despre provocările literaturii istorice pentru copii și tineri.

“Pe termen lung, educația performantă este soluția schimbării de mentalitate și a revigorării societății românești. Este important să ne cunoaștem rădăcinile, să ne asumăm trecutul și să ne construim identitatea și demnitatea, ca popor și ca indivizi.”, declară Președintele Fundației Dignitas.

Știai că…

…Ziua Națională a României a fost între 1866 și 1947 sărbătorită în ziua de 10 mai? A fost de fapt intrarea în modernizare a României, până la venirea comuniștilor la putere.

 Fotografii de arhivă – Carol I

Credit foto: Wikimedia.org
Regele Carol I cu nepotul său, regele Ferdinand, și strănepotul Carol a II-lea
Credit foto: Wikimedia.org
Încoronarea lui Carol I

Credit foto: Wikimedia.org

 

 

Credit foto: Wikimedia 1, Wikimedia 2, Wikimedia 3, Wikimedia 4, Fundația Dignitas.

More from Corina Stoicescu

Anca Bucur a câștigat titlul Miss Fitness America 2015

Anca Bucur reprezintă performanța fitness-ului românesc și o dovedește prin câștigarea unui...
Read More

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.